"bTV Документите" с две награди в Балчик

Отличени са филмите на Генка Шикерова и Канна Рачева

Реклама

Две отличия за bTV на международния филмов фестивал в Балчик. „Бетонни градини" на Генка Шикерова и оператора Борис Пинтев спечели голямата награда за телевизионен филм, а специална награда в същата категория получиха Канна Рачева и операторът Иван Филчев за „Извор на съкровища".

Разследването на Генка Шикерова разказва за Слънчев бряг - пътя на курорта от зелен оазис за 30 хиляди души, до бетонното гето за 200 хиляди.

„Имаше няколко филма, посветени на актуални проблеми, но като качество на разследването, като ярка метафора на най-уродливата страна на българския преход, като драматургична постройка, като логика на изложението, като визуална работа на Борис Пинтев, защото той в случая изгражда екранен образ, филмът излезе, как да ви кажа, с една дължина пред останалите.", каза председателят на журито Иво Драганов.

„Аз приемам тази награда от името на Генка Шикерова и на оператора Борис Пинтев и от името на bTV „Документите" и няма как да не съм доволна и да не съм щастлива, защото за трети път на този международен фестивал bTV „Документите" печелят голямата награда със свой филм", заяви Канна Рачева.

Със специална награда беше отличена и поредицата на Канна Рачева и оператора Иван Филчев - „Извор на съкровища"- за кражбите и нелегалния трафик на антики от България.

„Тя повдига няколко важни проблема, които може би, първият, който ни направи впечатление е липсата на умение у нас, на стратегия и качество на отговорните хора да създават и да управляват културата. Канна Рачева с този филм поставя едни много голям въпрос не за изкуството, а за културата", каза още Драганов.

„Щом печелим специалната награда с Канна, значи сме по-специални, което ме ласкае. На мен ми беше интересно да работя по тези възстановки, тъй като това е част от цялостната концепция на филма. И важен е крайният резултата, който явно е оценен по някакъв начин", категоричен е операторът Иван Филчев.  

Гледайте:

"Бетонни градини": Слънчев бряг

"Бетонни градини": Къща край брега

"Извор на съкровища": Архивите на трафика

"Извор на съкровища": Трасета и канали