"Великата ерес" - нова поредица на bTV Документите

Проектът на Гена Трайкова ще бъде излъчен през октомври

Реклама

"Великата ерес" е работното заглавие на новата поредица на bTV Документите, която се снима в момента. Гена Трайкова проследява пътя на великата ерес от българските богомили до разпространението й в Западна Европа.

Великата ерес се смята за един от на-интригуващите феномени в европейската история и за да намери точните въпроси, на които да потърси отговор Гена Трайкова подготвя проекта си близо половин година.

Началото на историята е в десети век, а за проследяването й Гена заедно с оператора Добромир Иванов, пътува до Босна и Херцеговина и Франция, а и из България, за да разговаря с едни от най-добрите изследователи на средновековните ереси. За филма ще бъдат заснети и възстановки пресъздаващи духа на Средновековието.

"Това е много романтично време. Време на еретици, време на клади, време на кръстоносни походи, на съдебни процеси на Инквизицията. Време, в което живеят едни хора, за които вярата е определяща и изключително важна. Тези хора като душевност, като нагласа са много различни от нас и може би точно това ме провокира да се захвана с тази тема, от която ми се ще да стане ясно и нагласата и манталитета, душевността дори, ако искате на средновековния човек", разказва Гена Трайкова.

Проектът с работно заглавие "Великата ерес" ще бъде в три серии и ще бъде излъчен в bTV Документите през октомври.

След приключването на работата си за поредицата от есента Гена Трайкова ще бъде отново на екран заедно с Венелин Петков.