Как родителите се справят с деца с проблеми?

Продължаваме историята за "въртележката на бюрокрацията и нечовешкото отношение”

Реклама

В следващия епизод на ще се запознаем със семейството на 10-годишния Божидар от Варна. Той е със синдрома на Даун и още при раждането му лекарите са посъветвали родителите му Бисерка и Коста да го оставят в дом. Десет години по-късно Божидар ходи на училище, пее, танцува и е изключително щастливо дете. Как родителите му са преодолели всички проблеми – ще стане ясно в събота, 18 февруари,  в „Да бъдеш родител”.  

В следващия епизод продължава историята на семейството на Ники, който е с диагноза аутизъм. Въпреки обещанията пред камерите на bTV, месеци след това Ники и близначката му Моника все още не са тръгнали на детска градина. Родителите се питат докога ще продължава "въртележката на бюрокрацията и нечовешкото отношение”. Медиите за пореден път ще се намесят, за да помогнат на семейството.

Младата майка Поли, която също има дете с разстройство на психическото развитие, е решила да не чака помощ от никого и да се опита да осигури на малката си дъщеря всички специалисти, от които има нужда. Детето от месеци работи с логопед, който й помага да възвърне речевите си способности. В родителския кооператив са взели решение да наемат и още специалисти и педагози, за да растат децата им в най-добрата възможна среда.

Ще видим и как Данчо и Стефка от с. Кокорево и шестте им деца живеят във фургон в края на селото, след като къщата им изгаря в пожар. Предстои им много вълнуващ ден - всичките деца тръгват на училище и на детска градина. Те са щастливи и заради факта, че общината им помага, като е освободила всички деца от такси в градината и осигурява закуска и топъл обяд за учениците. Така семейството се надява да даде добро образование на децата си, за да имат по-успешен и щастлив живот след това.

Вълнуващите истории на героите в “Такъв е животът - Да бъдеш родител” проследете в събота от 15 ч. по bTV.