Трудните избори на родителите

Как се гледат "деца със специални потребности” и какви са пречките в системата

Реклама

В следващото издание на документалната поредица "Такъв е животът - Да бъдеш родител” ще се запознаем с три реални истории на герои в продукцията, които показват с колко трудни избори могат да се сблъскат родителите. Ники е на три години и диагнозата аутизъм преди време автоматично го поставя в графата "деца със специални потребности”, които сме свикнали да не срещаме по улиците, да не виждаме по площадките и никога да не стоят на чина до нашите деца. Майка му Даниела обаче е решена на всичко, за да даде шанс на детето си да има нормален живот. Ники има близначка Моника и двамата трябва заедно да тръгнат на детска градина.

Диагнозата на Ники се оказва огромна пречка и семейството нееднократно получава отказ от градината. Родителите избират да се преборят с много институции, да потърсят помощта на медиите и да убедят всички чиновници, че грешката е в "системата”, а не в тяхното дете. Какво ще стане с Ники - ще разберем в събота, 4 февруари.

Драмата на Сиса, самотната майка, израснала по домовете, продължава. Ден след раждането на дъщеря си, тя все още не може да я прегърне. Правилата на болницата позволяват "свиждане” на майката с новороденото само в часовете за кърмене. Сиса избира да се опълчи на лекарите и за да бъде с дъщеря си, напуска болницата. Защо е толкова важно майката и бебето да бъдат в непрекъснат контакт - обяснението на лекари и психолози, в следващия епизод на "Такъв е животът” от 15 часа по bTV.

Семейството на Нона от Варна вече е пораснало с още един член - третото им момченце. Заради грижите за децата, домашните задължения и необходимостта да работи, Нона се обръща към майка си за помощ. Присъствието на по-възрастната жена, която има и други разбирания, обаче не винаги е облекчение за семейството. Нона разказва за постродилната депресия, която е съпроводена с много страх, тъга и умора, а психологът Александра Заркова дава своите съвети за справяне с нея. Младата майка иска да остане с бебето си и да се отдаде на грижи за него, но времената за семейството са трудни и тя трябва да започне работа, за да могат да издържат финансово. Защо да имаш повече деца е немислим лукс в България и защо нито държавата, нито работодателите са благосклонни в такава ситуация?

Друга героиня на поредицата - самотната майка Дани, пък е изправена пред неприятната ситуация да търси вариант някой да гледа детето й Тома, защото детската градина е в "неочаквана ваканция”. Дани избира да води със себе си детето на работа, но дали това е най-доброто за него?

Отговорите - в "Такъв е животът - Да бъдеш родител” в събота от 15 часа по bTV.