Chef Андре Токев и Събин Ранков опитват специалитетите на село Згориград и Враца

Гледайте тази неделя в "Ловци на храна" от 12:30 часа по bTV

Реклама

В неделя от 12:30 часа Chef Андре Токев и Събин Ранков ще заведат зрителите на „Ловци на храна” по bTV във Врачанския Балкан. Те ще посетят природния  феномен „Вратцата“ – най-високата скала на Балканския полуостров, която привлича катерачи от цяла Европа. По пътеката „Вратица“ кулинарите ще стигнат до „работното място“ на доц. д-р Нарцис Торбов, който ще разкаже за функцията на село Згориград да контролира единствения достъп през планината. Той ще подчертае, че местните мини се експлоатират още от времето на траките, а наоколо са открили множество находки от ранна Византия, българско средновековие до XIV век. Вдъхновен от историята на Враца и околността, Chef Токев ще приготви за любезните си домакини леща и пилешки крилца по автентична тракийска рецепта.

Следваща спирка на „Ловци на храна“ ще бъде пещерата Леденика. Chef Токев ще разкаже на Събин, че е тя е била открита от овчари, които са я използвали като естествен хладилник за съхранение на мляко. В една от галериите й акустиката е толкова добра, че редовно се организират концерти. В село Згориград домакините Красимира и Димитър ще посрещнат Андре и Събин с „мъжка“ градина и автентична рецепта за зелник с месо и лютика.

Как се е променял номиналът на монетите в древността, за какво са се използвали „държавните фалшификати“ през управлението на император Зенон и какво е било въоръжението на траките? Как изглежда пещера Леденика отвътре, с какво се състезават згориградчани и от къде произлизат старите врачански родове, зрителите ще разберат в неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна” по bTV.

Последни

Реклама