Chef Андре Токев и Събин Ранков стартират четвърти сезон на „Ловци на храна” в Троян – в неделя от 12:30 часа по bTV

Защото всяка рецепта разказва история

Реклама

В неделя от 12:30 часа „ловците на храна” по bTV Chef Андре Токев и Събин Ранков ще стартират четвъртото издание на предаването за кулинарен туризъм от Троян. Забавният помощник на кулинарния гуру ще представи не само най-популярните ястия и напитки на родното си място, но и ще разкрие историите на традиционните рецепти.

 

Първата стъпка от кулинарното пътешествие на „Ловци на храна“ ще бъде една от най-старите street food точки – крайпътната скара близо до града на сливовата ракия. След удоволствието от вкусните кюфтета, те ще посетят Орешака, за да се докоснат до занаята на троянската шарка, грънчарството и дърводелството. Chef Токев ще се зареди с енергията на третия по големина манастир в България, в който Васил Левски е организирал таен монашески революционен комитет. Той ще научи от йеромонах Стефан, че обителта се е прочула по цял свят с автентичната си ракия, която е била и основно средство за препитание на монасите. 

Събин ще демонстрира на енциклопедиста на MasterChef как работи естествената пералня за китеници, ще посети Ели и майстора на „домашарката“ - Васил, за да провери автентичността на грамотата му и да научи как тя отваря „железни врати“. През това време домакинята Антоанета ще научи Андре как се приготвя хляб от картофи и царевично брашно, традиционния пирян, селска лимонада и „сватбарско жито“. От своя страна Chef Токев ще демонстрира своята интерпретация на пърленка с праскови и сланина.

Какви са детските спомени на Събин, свързани с храната в Троян, ще се научи ли Chef Токев да „точи грънци“ и има ли основание градът да спори с Габрово за най-дългата улица, която минава по протежението на река Осъм? Каква е историята на четирите „сухи сватби“, обичат ли троянци сладки основни ястия и кои са най-интересните думи в речника на месния говор, зрителите на bTV ще разберат в неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна”.

Последни

Реклама