Господарят на танца

Историята на арт директора на танцовата трупа "Анадолски огън” Мустафа Ердоган прилича на приказка от "1001 нощ"

Реклама

Историята на Мустафа Ердоган - арт директор и хореограф на танцовата трупа "Анадолски огън” прилича на приказка от "1001 нощ". Във времето на успешните турски сериали документалната поредица на Георги Тошев "НепознатиТЕ” ще ви разкаже тази неделя за феномена Мустафа Ердоган, най-известният турски хореограф на всички времена!

Пътят на успеха започва от сцената в древния град Аспендос, известен с античния си амфитеатър. Там пред двайсетхилядна публика за първи път се появява още никому неизвестната танцова трупа "Султаните на танца”. След първия спектакъл трупата се превръща в национална сензация в Турция, а само няколко месеца по-късно - и в машина за правене на пари.

По-късно трупата заедно с хореографа стигат до сърцето на Анадола, където тази първа по рода си частна компания се превръща и в най-търсената Арт академия за обучение на млади танцови таланти в Турция.

През 2000 година трупата се разраства, подготвяйки спектакъла "Огънят на Анатолия”. След невероятния успех на това шоу, трупата се преименува от "Султаните на танца” в "Анадолски огън”. Име, с което е известна и до днес.

През 2001 година "Огънят на Анатолия” взривява турската сцена. За месеци напред  билетите са продадени. На следващата година започва световно турне. До днешна дата спектакълът е игран 3000 пъти, видян е от 20 милиона зрители в 80 страни. Над 5000 статии в световната преса са посветени на трупата и нейния артистичен директор.

Спектакълът популяризира турската танцова и музикална култура с универсалното си послание и с невероятната мощ на трупата, която вече наброява 250 танцьори. Шоуто получава овациите на Медисън Скуер Гардън в Ню Йорк, Чикаго Тиатър, Берси в Париж. Играе се с огромен успех в парламента на Китай, Кремъл, Джамията Мохамед Али в Кайро, пред Египетските пирамиди... От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова.

Коя е причината за този невероятен успех?

Освен стотиците часове работа, отговорът се крие в харизмата и таланта на Мустафа Ердоган, чието лице е това на нова Турция: модерно и непознато, обърнато напред към бъдещето, но със самочувствие, извиращо от дълбините на едно богато с историята си минало.

Личният живот на Мустафа Ердоган е обект на постоянен интерес от страна на турските медии. Една от причините за това е, че през 2004 година той сключва брак с една от най-обичаните в Турция поппевици: Гюлбен Ерген. Днес двамата са родители на трима сина.

Екипът на "НепознатиТЕ” с режисьор Аглика Карастоянова-Дьолайе , оператора Румен Василев и журналиста Георги Тошев, беше единственият, допуснат да отпразнува заедно със семейството рождения  ден на близнаците – Арес и Гюней.

Всеки път, когато трупата на Мустафа Ердоган танцува в Истанбул, вълнението на артистите е особено силно. Това е и повод за тях да поканят своите близки. Камерата на "НепознатиТЕ” влиза зад кулисите и запечатва това вълнение. Откритата сцена на "Джемил Топузлу” в Истанбул посреща публиката си. Нито дъждът, нито дългото очакване успяват да разколебаят зрителя, дошъл отдалеч, за да види прочутото танцово представление "Троя”.

Но какво се крие зад цялата тази зрелищност - 7200 часа репетиции, 500 чифта танцови обувки, 12 000 метра плат, 2000 дизайнерски костюма с обща тежест - два тона и половина. 150 000 вата енергия, използвана за всяко шоу.

Последни

Реклама