"непознатиТЕ" ни срещат с българите във Фридрихщат палас – тази неделя от 11:00 ч. по bTV

Как Лили Иванова успява да се пребори с Хелена Вондрачкова за сърцата на публиката в ГДР?

Реклама

Музика, акробатика и луди танци предлага празничният епизод на „непознатиТЕ” на 24 декември (неделя) от 11:00 ч. по bTV. Филмът „Българите във Фридрихщат палас“ на журналиста Георги Тошев, режисьора Ема Константинова и операторите Иван Мурджев и Антония Барулова ни среща с някои от най-известните наши артисти и музиканти, които делят сцената на прочутия театър със световни звезди като Луис Армстронг, Шърли Беси и Лайза Минели.

Солистът Аспарух Лешников е една от най-големите звезди в Европа. Той е първият българин, който пее на сцената на прочутия театър. След него на сцената стъпва първата българска акробатична трупа, ръководена от Лазар Добрич. Леа Иванова е истинска сензация в ГДР с нейния репертоар и чувство за хумор.

През 70-те години в прочутия театър на източна Германия се снима най-популярната телевизионна забавна програма в източна Европа – „Шарено котле“. В нея са инвестирани големи средства, за да се привлекат актуални групи от Запада като АББА и Бони Ем.

Най-големите звезди от „братските социалистически страни“ взимат участие в пищните шоупрограми, които се предават в страните от Варшавския договор. Бисер Киров и Борислав Грънчаров са поканени да участват, а Киров остава в Германия с договор за концерти и запис на плочи.

В началото на 80-те Лили Иванова се преборва с конкуренцията на Хелена Вондрачкова и се превръща в любимка на германската публика в продължение на две десетилетия. За първи път зрителите ще видят нейни редки изпълнения на немски и английски език в епизода на „непознатиТЕ“ тази неделя (24 декември) от 11:00 ч. по bTV.

Последният български певец с успешна кариера във Фридрихщат палас е Орлин Горанов през 90-те години.

За разлика от певците, през балетната трупа минават много талантливи български танцьори като Елица Зафирова и Димитър Пейчев, а Александра Георгиева днес оглавява балета на театъра. Вече повече от 15 години тя е един от двигателите на грандиозното шоу, в което се сменят 50 костюма и има танци на световноизвестни хореографи.

Българската Емилия Николова – Байер е автор на скулптурните пана, част от фасадата на новата сграда на театъра.

Не пропускайте филма „Българите във Фридрихщат палас“ – тази неделя (24 декември) от 11:00 ч. в „непознатиТЕ“ по bTV!

Тагове: непознатите

Последни

Реклама