Реклама

Полиглот, прецизен дизайнер, дяволски умен и силно комбинативен – Карл Лагерфелд бързо разбира, че светът на модата е неговото призвание. До смъртта си през 2019 г. той създава колекции за световноизвестни модни къщи и реабилитира света на модата, като го превръща в храм на изкуството.

Тази неделя (14 януари) от 11:00 ч. в документалната поредица на bTV „непознатиТЕ“ журналистът Георги Тошев ще ни срещне с хора, които са били част от света на Лагерфелд. Във филма „Легендата Лагерфелд“ говорят авторът на биографията, превърнала се в бестселър „Раят тук и сега. Невероятният живот на Карл Лагерфелд“ – американският журналист Уилям Мидълтън, който е бил допуснат в света на дизайнера, и актрисата Джералдин Чаплин – близка приятелка на Лагерфелд. Впечатленията си от модния гуру споделя и журналистката Милена Попова, която е от малцината българи, срещали се с него.

„Карл Лагерфелд безспорно притежава таланта да размести пластовете в модата, да създаде свой собствен стил, да се справи с подозренията на критици и сноби, че модата е само конфекция, никога изкуство“, споделя журналистът Георги Тошев. С оператора Деян Парушев той се среща с Уилям Мидълтън в Париж. Американският моден журналист е дългогодишен директор на парижкото бюро на модната библия WWD, създадена през 1910 г. Той проследява всички възможни посоки в живота на Лагерфелд, среща се герои, които са гравитирали около него, и създава биографията на дизайнера „Раят тук и сега“, която е преведена на много езици, включително и на български.

„Бих казал, че има други дизайнери, които са по-важни по отношение на модата. Карл Лагерфелд, обаче, е по-важен от гледна точка на културата. Той знае всичко за всичко, което се случва в изкуството, киното, музиката, дизайна и архитектурата. Карл използва това, за да проектира своите колекции“, споделя Мидълтън пред българския екип.

В София Тошев и операторът Илиян Стоянов разговарят с Милена Попова, която лично се среща с дизайнера в Париж преди години. Тя е категорична, че Лагерфелд се създава сам като дизайнер, но културното му наследството е впечатляващо, влиянието му в света на модата и изкуството – също. Актрисата Джералдин Чаплин, която е близка приятелка и звезда във филмите му за Коко Шанел, разказва пред Тошев как се работи с прочутия дизайнер, който понякога обичал да влиза и в ролята на режисьор.

„Ако си мислите, че преди е било по-добре, по-интересно – не, трябва да се приспособиш към настоящето. В момента, в който си помислиш, че миналото е било по-добро, настоящето ти става втора ръка, а ти самият ставаш ретро. При дрехите това е приемливо, но при хората не е добре“, казва Лагерфелд малко преди да си отиде от този свят. Откъси от едно от последните му интервюта ще бъдат излъчени във филма на журналиста Георги Тошев и режисьора Илиян Диков. Редките кадри са дадени специално на българския екип от обществото „Карл Лагерфелд“ в Париж.

Всичко за личните ритуали, навици и наследство на Карл Лагерфелд – тази неделя (14 януари) от 11:00 ч. във филма „Легендата Лагерфелд“ – епизод от документалната поредица на bTV „непознатиТЕ“.

Последни

Реклама