Как е заснет филмът „Осъдени души“ – тази неделя в „непознатиТЕ“ от 11:00 ч. по bTV

Защо унгарката Едит Салай и полякът Ян Енглерт изместват Невена Коканова и Стефан Данаилов за ролите на Фани Хорн и Отец Ередия, разказва журналистът Георги Тошев

Реклама

Режисьорът Въло Радев започва снимките на една от най-рискованите екранизации българското кино – „Осъдени души“, по едноименния роман на Димитър Димов – в началото на 1974 г. След двегодишна подготовка и много премеждия, режисьорът на „Крадецът на праскови“ и „Цар и генерал“ успява да завърти камерата на филма. 50 години по-късно журналистът Георги Тошев и режисьорката Антония Барулова отварят архивите, срещат се с хора от екипа, за да разкажат тази неделя (7 януари) от 11:00 ч. в „непознатиТЕ“ по bTV историята на една от най-обичаните български ленти за всички времена.

„Една от големите интриги навремето е кои актьори ще изиграят главните роли на Фани Хорн и Отец Ередия. Първоначално за главните роли се спрягат имената на Невена Коканова и Стефан Данаилов, но двамата са прекалено популярни. По това време те влизат от филм във филм, а Радев търси нови лица за тези роли“, разказва Георги Тошев.

Операторът на филма Христо Тотев добавя, че Въло Радев прави опити да ангажира френските звезди Жаклин Бисе и Жан-Луи Трентинян, но хонорарите се оказват непосилни за Българската кинематография през 70-те години на миналия век. Как случайността събира на снимачната площадка унгарската актриса Един Салай и полският актьор Ян Енглерт разказва филмът „Осъдени души“. Филм за филма“, който ще гледаме тази неделя (7 януари) в „непознатиТЕ“ от 11:00 ч. по bTV.

Екипът се среща във Варшава с Енглерт, който е директор на Националния театър и една от най-големите звезди в Полша. Той признава пред Тошев, че Въло Радев е първият режисьор, който е повярвал в него на сто процента. За съвместната им работа, за сложните отношения с Едит Салай и приятелството с Христо Тотев и Руси Чанев, Енглерт споделя откровено в неделя от 11:00 ч. по bTV. Интересен факт е, че първоначално полският актьор е харесан за ролята на американския журналист, която във филма изпълнява Руси Чанев.

„Радев беше много внимателен и грижовен режисьор. Той изслушваше актьорите, но сам взимаше решения за филма. Съжалявам, че не прие някои мои предложения, но днес разбирам, че е имал правото да държи на своята линия. С Енглерт се харесахме, защото и двамата имахме свои виждания за филма, които понякога се разминаваха с тези на режисьора. Той е изключителен актьор и много добър събеседник“, разказва Чанев в едно от редките си интервюта.

Композиторът Митко Щерев, създал незабравимата мелодия за филма, разкрива интригата, с която започва работата му по филма. До този момент Радев работи с известния композитор Симеон Пиронков. За да се раздели елегантно с него и да повери музиката на Щерев, той споделя в интервю, че Митко носи готова музика, която пасва на филма. „Разбирате, че няма как да напиша музика за филм, който не е заснет и монтиран“, коментира днес Щерев нелепата ситуация. Въпреки това музикалната тема, а по-късно и песента „Осъдени души“, изпълнена от Лили Иванова, остават в класиката на българската поп и филмова музика.

Премиерата на филма е на 17 октомври 1975 г. „Осъдени души“ е сред най-обичаните български филми на всички времена. „Идеята на филма е, че всякакъв фанатизъм пречи на човешките отношения. Може би в това универсално послание и изключителните актьори се крие успеха на филма вече 50 години“, споделя операторът Христо Тотев.

Последни

Реклама