Реклама

Георги Тошев представя световноизвестния писател, лекар и мотиватор Дийпак Чопра в извънредното празнично издание на „непознатиТЕ“ в събота (24 декември) от 14:30 ч. по bTV. Двамата се срещат в Дубай на последното издание на световния форум „Global citizen”. Заедно с оператора Стефан Н. Щерев Тошев участва в групова медитация, водена от Чопра, и прекарва с него два дни.

„Това е една от мечтаните срещи в професията, когато си на точното място, в точното време. Не е тайна, че Чопра е сред най-предпочитаните събеседници в последните 20 години, според списание „Тайм“. Шансът да се съгласи да разговаряме, да ми отдели толкова време, е безценен“, разказва Тошев.

Заедно с режисьора Антония Барулова – Михайлова двамата създават филма „Кодът: Дийпак Чопра“, в който се опитват да потърсят отговори на важни въпроси, свързани с баланса между интензивен професионален и личен живот, както и какво ни прави щастливи, как може да се научим да лекуваме тъгата и да помогнем на тялото и ума да бъдат в хармония.

Индийският писател, общественик и практикуващ алтернативна медицина учен твърди, че е намерил решение на тези проблеми и се е научил как да лекува редица заболявания без медикаменти, дори как да обръща процеса на стареене. Според него човешкото тяло се състои от енергия и информация. В продължение на години Чопра разработва курс по медитация, насочен към постигане на абсолютно здравословно състояние. „Емоциите контролират тялото“, категоричен е авторът на над 20 бестселъра, оглавили световните класации за продажби на книги.

Дийпак Чопра е роден на 22 октомври 1946 г. в индийския град Ню Делхи. Завършва „All India Institute of Medical Sciences“ и работи в малко селце, но не се отказва да търси биологичния произход на човешките мисли и емоции. Интересите на Дийпак не срещат подкрепа сред индийските му колеги и той се мести в Съединените щати. Чопра кара стаж в болниците „Бърлингтън“ и „Бостън“ и получава лиценз за ендокринолог и сертификат, който му позволява да работи в американски медицински институции. Преподава медицина в колежите на Бостънския и Харвардския университет, а след това се отдава на частна практика в областта на ендокринологията.

 

В края на 80-те години Чопра се оттегля от класическата медицина. Първата му книга „Аюрведа. Древна мъдрости съвременна наука за перфектно здраве“ за отрицателно време се превръща в най-продаваната в Америка през 1991 г. Списание „Ескуайър“ го нарежда сред 10-те най-добри мотивационни лектори на последното десетилетие. Негови последователи и пациенти през годините са Мадона, Деми Мур, Майкъл Джексън, Лайза Минели, Лейди Гага и други световни знаменитости. Чопра създава център за здравословен начин на живот в Калифорния, където годишно хиляди хора от цял свят преминават своя индивидуален курс на лечение.

„Коледа е време за подаръци. С екипа на „непознатиТЕ“ искахме да подарим на нашите зрители нещо лично – знание за това как да направят живота си по-балансиран, да намерят пътя към възможната хармония. Филмът „Кодът: Чопра“ е опит да се успокоим, да се завърнем към себе си. Това е и моето пожелание към всички за Новата 2023 година!“, споделя Георги Тошев.

Не пропускайте филма „Кодът: Дийпак Чопра“ – тази събота (24 декември) от 14:30 ч. в „непознатиТЕ“ по bTV!

Последни

Реклама