Реклама

Нов документален филм, посветен на 80-ата годишнина на актьора Стефан Данаилов, ще излъчи bTV в документалната поредица „непознатиТЕ“ тази събота (10 декември) от 13:30 ч.

Стефан Данаилов е най-сниманият български актьор със 150 роли в киното – рекорд, с който малцина световни актьори могат да се похвалят. Той е и сред най-обичаните наши актьори и преподаватели. Новият филм на сценариста Георги Тошев, режисьора Ема Константинова и оператора Борис Пинтев се фокусира върху малко известни факти от живота на един от най-известните българи.

„Ламбо от София“ показва местата на Стефан Данаилов в родния му град, среща ни с негови съученици от началното училище, състуденти от Театралната академия като Стефан Мавродиев и Йосиф Сърчаджиев, колеги и екранни партньори като Цветана Манева и Елена Райнова.

Филмът прави любопитен паралел между София от 60-те – 70-те години на миналия век и днешната столица. Показват се кадри от филми с участието на Ламбо, превърнали София в снимачна площадка. Включени са и документални кадри и снимки на Данаилов, които се показват за първи път. За реализацията на филма съдейства Столична община.

„Беше сложна задача да намерим нов, неочакван поглед към един толкова популярен човек, какъвто е Стефан Данаилов. Фокусът върху неговия роден град, детство, семейство и кариера беше драматургична находка. Ламбо е заснел около 15 филма в София – от първия с негово участие „Следите остават“ до един от последните му – „Правила“, споделя журналистът Георги Тошев, автор на пълната биография на актьора „Игра на живот“. За новата документална лента Тошев открива и Вера Дукова, която играе момичето в „Следите остават“ от 1956 г.

През годините Стефан Данаилов е свързан с bTV Media Group. Последните му роли са в сериалите „Стъклен дом“ и „Фамилията“, а последната му поява е във филма на режисьора Ники Илиев „Завръщане“, разпространяван от bTV Studios.

„Спомените са нещо индивидуално – осъзнах го ясно, докато помагах на Стефан Данаилов да напише автобиографията си „Романът на моя живот“. От смъртта му минаха няколко години. Би трябвало да мога да говоря за него без емоции, но понякога не успявам. „Човек е създаден, за да се вълнува“, така ми казваше той. Оказа се прав. Спомените на всеки човек са лични. Стефан Данаилов умееше да дава смисъл на другите. Често повтаряше, че животът е като игра на карти – дори и да не държиш козове, важното е да изиграеш правилно своите. Този филм носи носталгията по едно отминало време. Той е лична история, която се превръща в история на едно пъстро общество от чудаци, вече на изчезване“, добавя Тошев.

Не пропускайте документалния филм „Ламбо от София“ – тази събота (10 декември) от 13:30 ч. в „непознатиТЕ“ по bTV!

Последни

Реклама