„непознатиТЕ“ представя филма „Соната за пиано и диаманти“ за българската пианистка Донка Ангъчева – тази събота от 13:30 ч. по bTV

Тази събота „непознатиТЕ“ ви срещат с една българка, която променя музикалната сцена в Австрия

Реклама

Тази седмица документалната поредица „непознатиТЕ“ представя филм за българската пианистка, оставила световен отпечатък – Донка Ангъчева. Зрителите ще могат да гледат „Соната за пиано и диаманти“ в събота (26 ноември) от 13:30 ч. по bTV.

Журналистът Георги Тошев, операторът Борис Пинтев и режисьорът Калояна Климентова следват Ангъчева в Австрия, Щвейцария и България, за да документират динамичния живот на един световен музикант. „Донка от години разнася славата на страната ни по престижните сцени. За съжаление е позната повече по света, отколкото в България. Кариерата ѝ на световен пианист се случва във Виена – градът, в който живее и работи от години“, казва Тошев.

„Още като ученичка в Пловдив мечтаех за голямата сцена. Произхождам от семейство, което не можеше да си позволи лукса да замина за чужбина, но когато трябваше да избирам къде да продължа образованието си, нямах съмнение , че ще е във Виена, столицата на класическата музика. Не беше лесно, костваше лишения и тежки моменти. Вярвах, че един ден ще бъда на голямата сцена!“, споделя пианистката в документалния филм „Соната за пиано и диаманти“.

По време на пандемията Донка Ангъчева създава голямо благотворително събитие, с което повдига духа на австрийците – организира онлайн концерт в помощ на артистите, останали без работа, и събира рекордна сума за тях. Като ценител на красивите бижута, тя убеждава най-големия бутик за диаманти в света да подпомогне инициативата. В концерта се включват световни артисти, певци и музиканти. Гледан е от милиони зрители по света, а за една нощ българката се превръща в любим музикант за капризната австрийска публика.

Част от снимките във филма „Соната за пиано и диаманти“ са направени по време на записите на деветия ѝ албум, който е вдъхновен от музиката на нейното детство. Заедно с Ангъчева екипът на „непознатиТЕ“ се среща със забележителни личности като звездата от музикалното шоу на Ханс Цимер Ганя Акселрод и първата цигулка на Виенската филхармония.

„Искряща вихрушка на пианото, наелектризираща енергия, бурни емоции“ – така описват пианистката Донка Ангъчева от Artemis Quartett и австрийското музикално списание „Bühne“. Тя получава магистърска степен от Музикалния университет във Виена, където учи при известния проф. Хайнц Медиморец. След това продължава обучението си в музикалния колеж „Кралица Елизабет“ в Брюксел с прочутия квартет „Артемис“.

Ангъчева често е канена да журира на международни конкурси. Работи редовно с артисти като Анжелика Кирхшлагер, Илдико Раймонди, Даниела Фали, Зоряна Кушплер, Лидия Баич, Екатерина Фролова, Кристоф Щраднер, Теодора Митева, Елиах Сакакушев-фон Бисмарк, Сандра Пирес, Андреас Шагер и Херберт Липерт. Също така преподава майсторски курсове по пиано в Австрия, Испания, Еквадор, Малта и Швейцария и работи като лектор в Международното училище Амадеус във Виена.

Не пропускайте документалния филм за Донка Ангъчева „Соната за пиано и диаманти“ – тази събота (26 ноември) от 13:30 ч. в „непознатиТЕ“ по bTV!

Последни

Реклама