„НепознатиТЕ“ влизат в Храмовете на човечеството – тази събота от 13:30 ч. по bTV

За първи път български екип е допуснат в „Града на светлината“

Реклама

Обявен от италианското правителство за „Осмото чудо на света“, Даманхур е проект на модерната мисъл и стремежа за духовно обновление. В два последователни епизода тази и другата събота документалната поредица „НепознатиТЕ“ ще разкаже за необикновеното духовно общество, което има общности в над 25 държави, включително и в България. Тази събота (12 ноември) от 13:30 ч. по bTV ще бъде излъчен първият филм – „Даманхур: Храмовете на човечеството“, в който журналистът Георги Тошев ще представи на зрителите живота във федерацията.

 

„Даманхур е нещо като комуна, екоселище и духовно общество в Пиемонт, Северна Италия. Наричат го още „Лаборатория за бъдещето на човечеството“, която очертава пътищата, по които един ден ще живее по-голямата част от населението на Земята – живот в хармония с околната среда, взаимно уважение и самопознание“, разказва журналистът Георги Тошев, който заедно с оператора и режисьор Антония Барулова – Михайлова са първият български телевизионен екип, допуснат в Храмовете на човечеството.

 

„Няколко години чакахме разрешение да снимаме в подземния комплекс от 7 храма, разположени на 5 нива, които заемат обща площ над 8500 кубични метра. Ежегодно мястото се посещава от хиляди туристи от цял свят, но има специален режим, при който се разрешава да се снима. Нашият късмет бяха Вера и Манта, които са част от обществото в Даманхур. Благодарение на тях успяхме да се срещнем с интересни събеседници и да снимаме от храмовете до лечебницата“, разказва Тошев.

 

Някои от посетителите в Даманхур използват мястото като инструмент за лично усъвършенстване, други като начин за разгръщане на собствената си креативност и вдъхновение, а трети идват тук, за да медитират сред великолепните ръчно изрисувани образи и символи, пресъздаващи една триизмерна картина на човешката история.

 

Строежът на Даманхур започва през 1975 г. по идея на философа, лечител и духовен водач Оберто Аирауди. Той е роден в Торино през 1950 г. и от малък твърди, че има видения за „минал живот“, случвал се сред стените на невероятни храмове. Мечтае да създаде високо развито общество, наслаждаващо се на идилично съществуване в името на общото благо. По-късно, когато създава Даманхур, Оберто получава името Фалко, с което става известен в цял свят като духовен водач. С приятели и последователи открива мястото за храмовете – стабилна скала, която според него можела да издържи на онова, което смятал да построи, защото събирала цялата енергия на Земята (тази скала се издига на мястото, където се срещат синхронните линии на планетата, носещи цялата ѝ енергия).

 

„Тук можете да срещнете всякакви хора, толкова различни един от друг – от „ню ейдж“ младеж, тръгнал да обикаля бос света по следите на материал за духовните си търсения, до хора, които са били напълно успешни в живота си като реализация и бизнес, а сега търсят нещо повече за духовното си усъвършенстване“, разказва още Тошев.

 

Проектът „Даманхур“ е пазен в тайна близо 14 години, като за съществуването му знаело само отбраното общество, участвало в градежа. Но дори след разкриването му от италианските власти, заради изумителните структури и филантропската идея, той получава пълната правителствена подкрепа и става част от световното културно наследство.

 

Не пропускайте документалния филм „Даманхур: Храмовете на човечеството“ – тази събота (12 ноември) от 13:30 ч. в „НепознатиТЕ“ само по bTV!

Последни

Реклама