„непознатиТЕ“ зад кулисите на Фридрихщат палас – тази неделя от 11:00 ч. по bTV

Марлене Дитрих изгрява именно на сцената на „театъра на промяната“

Реклама

В сърцето на Берлин се намира един театър с повече от 100-годишна история – дом на спиращи дъха спектакли и сцена за артисти от цял свят – Фридрихщат палас. На неговата сцена изгрява звездата на Марлене Дитрих. Тази неделя (26 ноември) от 11:00 ч. по bTV документалната поредица „непознатиТЕ“ ще разкаже историята на прочутия театър.

 

През 1922 г. 19-годишната Марлене Дитрих се явява на прослушване и получава първата си роля в Гранд театъра – в шекспировата пиеса „Укротяване на опърничавата”. За 8 месеца тя участва в 92 представления, най-вече в масовката. Звездата ѝ започва да блести все по-ярко, след като Макс Райнхард поверява мениджмънта на Фридрихщат палас на легендарния Ерик Шарел – режисьора, благодарение на когото бродуейското великолепие озарява и берлинската сцена.

 

„Театърът се променя в синхрон с драматичните събития, които преобразяват Германия от имперска сила в съвременна демократична държава. Независимо от драстичните метаморфози, които претърпява, днешният Фридрихщат палас утвърждава своята идентичност, като поддържа жива връзката с богатото си минало“, споделя журналистът Георги Тошев, който заедно с режисьора Ема Константинова и оператора Иван Мурджев създават филма „Фридрихщат палас: Театърът на промяната“. За първи път български екип влиза в архивите на театъра, надниква зад кулисите и се среща с хора, които добре познават историята му.

 

Известният театрален режисьор и мениджър Макс Райнхард купува сградата през 1918 г. Намерението му е да я трансформира в Гранд театър с над 3000 места, който да е достъпен за масовата публика – пространство, където обществото, разединено след войната и подтиснато от несигурното бъдеще, да споделя преживяването на театралното изкуство. Ерик Шарел създава емблематичните ревю-спектакли от златната епоха на 20-те години, в които се комбинират песни, танци, музика и скечове. През 1946 г. Гранд театърът е преименуван на Фридрихщат палас.

 

„В началото на 70-те се появяват няколко развлекателни програми, сред които най-голяма популярност добива „Шарено котле”. Тя стартира през 1972 и се снима най-вече във Фридрихщат палас. Всяка година има по 6 издания, в които участват любими изпълнители и световни поп-звезди от ранга на ABBA, Бони Ем, Далида и Прешъс Уилсън. Шоуто трябва да покаже Берлин като космополитен град, където се предлага развлечение от най-висока проба. За целта не се жалят средства“, разказва Тошев.

През 1980 г. Фридрихщат палас е затворен – вследствие на пропадане на терена, носещата конструкция е непоправимо увредена. От 1984 г. до днес легендарният берлински театър се помещава в нова сграда. На неговата сцена гостуват изпълнители от световна класа, сред които Лайза Минели и Шърли Беси.

В последните близо две десетилетия Фридрихщат палас се ръководи от мотото „повече танци и действие и по-малко говорене”, което отваря театъра към международната публика. Неслучайно той е най-посещаваният театър в Берлин, с повече от 700 000 зрители годишно. В Фридрихщат палас работят и български артисти, а ръководител на балета е Александра Георгиева.

Всичко за миналото и настоящето на Фридрихщат палас – тази неделя от 11:00 ч. в „непознатиТЕ“ по bTV!

Тагове: непознатите

Последни

Реклама