Реклама

Какво събира под един покрив големите имена на битническото движение като Джак Керуак и Уилям Бъроуз, Дилън Томас и Пати Смит, Артър Милър и Sex Pistols? Отговорът търсят журналистите Георги Тошев, Бианка Илич, режисьорът Ема Константинова и американският оператор Сам Сийлен в три поредни епизода на документалната поредица „НепознатиТЕ“ по bTV.

Снимка: Личен архив: Тони Нотарберардино

Тази събота /12 ноември/ от 12:30 часа ще бъде показана първата част от Нюйоркската трилогия – филмът „Тайните на хотел „Челси“. От него зрителите ще разберат защо Ню Йорк на 20. век разказва изумителни истории, които са възможни да се случат само в Голямата ябълка. Легендарният хотел събира артисти с различни съдби, мечти и травми.

Снимка: Личен архив: Тони Нотарберардино

Хотел „Челси“ започва като кооператив от апартаменти – проект, вдъхновен от идеалистични представи за комунален живот на френския философ Шарл Фурие. Сградата е строена между 1883 и 1885 година, а когато започва да функционира, за кратко е най-високата в Ню Йорк. Кооперативът не успява да просъществува дълго. След банкрута на предприятието, през 1905-а сградата е превърната в хотел. Сред известните му посетители от този период са Марк Твен и О‘Хенри“, разказва журналистът Георги Тошев, който въпреки пандемията от ковид-19 успява, заедно с Бианка Илич, да проникне зад стените на легендарното място. Там двамата откриват някои от най-колоритните обитатели на легендарния хотел.

Един такъв дългогодишен гост е фотографът Тони Нотарберардино. Той се настанява в хотела, когато е само на 27 години и остава до днес.  На това място той среща изключителни артисти, сблъсква се челно със свои идоли и ги превръща в приятели.

Снимка: Личен архив: Тони Нотарберардино

„В хотел „Челси“ обаче търсят подслон не само млади артисти, но и утвърдени имена, които идват тук, за да почерпят вдъхновение, да излекуват раните си или просто, за да се усамотят и работят. Такъв е случаят с Артър Милър, който пристига в хотела след раздялата си с Мерлин Монро. В асансьора на същия хотел започва любовната история между Ленард Коен и Дженис Джоплин“, продължава Тошев. 

Хотел „Челси“ има дълга и сложна история с киното. През 1968 г. британският писател-фантаст сър Артър Кларк пише тук сценария за филма „2001: Космическа одисея“.  Хотелът е снимачна площадка за редица известни и обичани филми, като „Леон“,  „Девет седмици и половина“ и разбира се – „Сид и Нанси“  – биографичния филм за басиста на Sex Pistols и неговата приятелка Нанси Спънджън. Във филма е представен трагичният край на тяхната връзка, когато през 1978 г. Нанси е открита мъртва в стаята им в хотел „Челси“, а Сид Вишъс е обвинен в убийството й.

„Хотел „Челси“ е нещо като музей, място за срещи и театър, който съхранява лудостта на едно отиващо си поколение от артисти и класици. Тук може да преживееш все още изкуството по един невероятен начин, да говориш очи в очи с някои от живите икони на нашето време“, казва Тошев, който чака 17 години, за да реализира тази поредица.

Последни

Реклама