Реклама

Около 50 000 поклонници се очаква да прекрачат прага на Светото място за коледните празници. Първо те ще целунат мраморната плоча, върху която Спасителят е бил положен и помазан, след като е свален от кръста. Тя се намира близо до голямата дървена врата на една от най-посещаваните църкви в света.

От 830 години ключът за нея се държи от мюсюлманска фамилия. Всяка сутрин в 4 часа Адиб Джудех отключва храма, а вечер го заключва. Тази събота (3 декември) от 13:30 ч. в „непознатиТЕ” журналистът Георги Тошев ще ни разкаже защо ключът от Божи гроб е поверен именно на мюсюлманин.

Филмът „Пазителят на Божи гроб” на оператора Борис Пинтев и режисьора Илиян Диков ни води в Йерусалим. „Ролята на Джудех е да поддържа неутралитет в църквата. Заедно с друг мюсюлманин – Уаджих Нусейбе – са нещо като Организацията на обединените нации – пазят мира на това свято място”, разказва Тошев.

Адиб е баща на трима синове и една дъщеря. Той продължава традицията на своето семейство – да пази гроба Господен. Ключът, който е на около 500 години, е чугунен, 30-сантиметров, триъгълен в единия край и квадратен в другия.

Традицията мюсюлмани да се грижат за църквата на Божи гроб датира от 1192 г., твърдят историците. Тогава Салах ад-Дин, известен в западния свят повече като Саладин, султан на сарацините в Сирия и Египет, поверява контрола над главния вход на храма на две живеещи в съседство мюсюлмански семейства. Едното е отговорно за ключа, а другото е блюстител на църковните порти.

Решението е повече от разумно, защото конфликтите между Римокатолическата църква и православните църкви на Гърция, Армения, Египет, Етиопия и Сирия под покрива на Божи гроб не спират и до днес.

За първи път Адиб отключва свещената църква, когато е на 15 години. Той е посрещал в нея много световни лидери и звезди. Сред гостите, с които е имал личен контакт, е и принц Уилям, на когото подарява специално сандъчето от Божи гроб. Едновременно приветства гръцкия православен патриарх Вартоломей I и Папа Франциск от Ватикана.

За отговорността да си пазител на Божи гроб, за семейството и традицията, вярата и толерантността – филмът на Георги Тошев „Пазителят на Божи гроб“ ще разкаже тази събота (3 декември) от 13:30 ч. в поредицата „непознатиТЕ” по bTV.

Последни

Реклама