По света и у нас с Васко Василев

“непознатиТЕ” пътуват с известния цигулар от България до Япония

Реклама

“Винаги съм завиждал на моя приятел Стинг, че той отива на турне за три години. Много обичам да пътувам. Явно в мен има нещо от циганския катун”, признава цигуларят Васко Василев в новия епизод от поредицата “непознатиТЕ” тази неделя от 12,30 по bTV.

В началото на филма “С Васко Василев на път” зрителите ще се върнат в 2010 година, за да посетят с цигуларя Япония и Испания и да си припомнят какво е било за него пътуването тогава. Но голямата история в новия епизод на “непознатиТЕ” е последното турне на Васко из България в края на миналата година, което мина при огромен успех през Бургас, Варна, Добрич, Русе, Пловдив и Самоков, за да завърши в препълнената на два пъти зала 1 на НДК.“Не съм се замислял какво е за мен пътуването, защото животът ми минава на път”, споделя концертмайсторът на Ковънт Гардън. Той разказва, че отдавна не брои полетите, нито изминатите километри. Понякога му се налага да посрещне Нова година или рождения си ден в самолета. “Но никога не ми е скучно!”.

Как успява да съчетае виртуозното свирене с пътешественическия дух, на кого се е метнал от пъстрата си фамилия и не се ли уморява да се събужда през ден на ново място, отговорите от самият Васко Василев в един приключески епизод на “непознатиТЕ”, който надниква отвъд видимата част на успеха му.

Зрителите ще попаднат на и зад сцената, ще се убедят в натоварения график и ще преживеят миговете на покой на цигуларя по време на турнето му с филмова музика, което събра рекорден брой почитатели. Камерата проследява репетиции в студени зали и купон с музикантите в автобуса.
Епизодът на “непознатиТЕ” документира и една много лична и специална среща между Васко и любимия му дядо, който демонстрира завидни певчески умения.

Камерата запечатва и един исторически момент -  дипломирането на Васко Василев в Пловдивската консерватория.

Какъв преподавател е най-известният български цигулар? Защо обича да лови риба в Япония? Как му хрумна да събере музиката от  филмови шедьоври в концерт? Разказ от първо лице, единствено число на Васко Василев в този пътуващ по света и у нас филм на режисьора и оператор Александър Кристанов и журналистът Георги Тошев, месеци преди виртуозът да се върне в България за голямото си лятно турне, което започва на 25 август от Летния театър на град Сандански, ще премине през Античния театър на Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, за да завърши в Русе.

Последни

Реклама