Реклама

Родена в Добрич, с външност на топ модел, притежаваща италиански паспорт, дом на Лазурния бряг и кариера, благодарение на която обикаля света... Светла Василева е завладяващо сопрано, артист от най-висока класа и жена с изтънчена красота. Тя е наричана в медиите по света "една от последните оперни диви". И е от малцината оперни артисти, които са личен гост на короновани особи, икономически магнати и световни дизайнери.

Tази неделя от 12,30 часа в "НепознатиТЕ" журналистът Георги Тошев заедно с режисьорите Ема Константинова и Аглика Делайе, както и оператора Румен Василев, ще разкажат историята на любимия женски глас на Андреа Бочели във филма "Животът на една оперна дива". Двамата обикалят света, изпълнявайки Пучини, Масне и Верди на спортни арени пред повече от 20 000 зрители. Другият световен тенор, който често кани българската певица за партньор по време на световните си турнета, е великият Пласидо Доминго. Преди няколко години двамата филмират операта "Палячо".

Защо тази изключителна певица с респектираща кариера прави своя дебют в България едва през 2013 г., и то благодарение на виртуозния цигулар Васко Василев? Какво ги свързва? Как се запознава със семейство Доминго и защо реши да запише албум с италиански канцонети в България?

Екипът на "НепознатиТЕ" я следва в Париж, където тя пее в "Мадам Бътерфлай", поставена от Робърт Уилсън в Опера Бастий, и София, където записва албум и е специален гост на концерт на Васко Василев.

Светла Василева е пяла в най-елитните оперни театри на всички континенти, под диригентството на имена като Рикардо Мути, Зубин Мета и Лорин Маазел. "Светла Василева - меко сопрано и невероятно театрални способности", пише за дебюта й на оперната сцена в столицата на САЩ преди 15 години "Вашингтон пост". Днес лицето стои на многотиражни DVD-та в най-обичаните опери по целия свят.
Гледайте "Животът на една оперна дива" тази неделя - 3 април, 12.30 ч, само по bTV.