Реклама

Каква е връзката между наследството на семейство Рьорих, Петър Дънов, Людмила Живкова и Ванга? Новият проект на журналиста Георги Тошев и режисьора Ема Константинова търси отговорите в нов специален проект на „НепознатиТЕ“, наречен “Мечтата за Шамбала”. Той ще бъде излъчен тази събота, 30 ноември, и следващата – 7 декември, от 12, 30 часа в документалната поредица на bTV “непознатиТЕ”. Проектът разкрива любопитните връзки между източните философии и култури и влиянието им върху културната политика на Людмила Живкова през 70-те години на миналия век.

“Този проект е началото на една любопитна поредица, която се опитва да подреди пъзела на едно културно – историческо наследство в контекста на събитията и процесите в Източна Европа две десетилетия преди да падне Берлинската стена”, казва журналистът Георги Тошев.

Преди 10 години той попада в долината Кулу, в северна Индия. Наричат я „Долина на боговете”, защото в малките поселища, пръснати наоколо, се почитат стотици богове. В едно от тях – Нагар, Николай Рьорих прекарва последните десетилетия от живота си.

Николай Рьорих е една от най-ярките и противоречиви личности на 20-ти век. Около неговото име се подрежда сложен пъзел от измислици и факти – изкуство, политика, мистика, утопия, духовна доктрина, пари, слава и предателство. Рьорих става инициатор на международен пакт за защита на културните ценности, чийто символ е знамето на мира. Десетилетия след смъртта на Николай и Елена Рьорих една жена ще се опита да съживи тяхното наследство и да го превърне в национална политика.

През 1979 в България се провежда първата Асамблея “Знаме на мира”. Това внушително събитие събира в София 2 500 деца от 77 държави, под мотото “Единство, творчество, красота”.

“Реализацията на подобен мащабен международен форум изисква не само огромна организация и средства – самата идея изглежда нестандартно в епохата на студената война, във времена на противоборство, напрежение и недоверие между двата лагера”, споделя Тошев, който е бил участник в асамблеята като дете.

Зад това начинание стои фигурата на Людмила Живкова – дъщерята на първия човек в НРБ – Тодор Живков. Несъмнено, освен с покровителството на баща си, тя разполага с много власт, което й помага да осъществи грандиозната си идея – по това време тя заема поста Председател на Комитета за изкуство и култура с ранг Министър на културата, член е на Политбюро на ЦК на БКП.

“Людмила Живкова, също като Николай Рьорих, мечтае за един по-добър свят, за общество, организирано върху основата на културата и красотата. Рьорих се опитва да осъществи плана си за земната Шамбала, Живкова копнее за “духовен център”. И двамата няма да успеят да реализират своите стремежи, но със сигурност оставят след себе си наследство, което продължава да вълнува и да поставя въпроси”, допълва Ема Константинова.  

Тагове: непознатите

Последни

Реклама