Танцът на Истанбул

"НепознатиТЕ" разказва история за любовта и божественото

Реклама

Тази неделя, 5 декември, поредицата "НепознатиТЕ" ще покаже историята за любовта и божественото, които свързват живота на двама герои, напълно непознати един за друг, в 17-милионния световен мегаполис – Истанбул.

Разтърсващата среща с младия и мистериозен дервиш Абдуррахман, както и с най-известната кючеклийка в Турция – Асена, ще разкажат авторите на филма "Танцът на Истанбул” Георги Тошев и Аглика Карастоянова-Дьолайе с помощта на оператора Румен Василев и режисьора на монтажа Юлиян Минков.

Още с появяването си на турска сцена Асена с лекота променя това, което досега е познато като "бели данс”. От муден, ориенталски, традиционно използван за сватби и празненства танц, тя го превръща в силов, атракционен и взривоопасен момент на сливане между изпълнителката и нейната публика. Този танцов стил е вече известен в цял свят като "Асена стайл”.

Без да знае защо и как, Асена се озовава на сцената, откъдето започва шеметната й кариера на танцьорка. Следват телевизионни предавания, концерти, турнета из цяла Европа и Америка. Характерната за Асена жизненост пленява имена в шоубизнеса като Майкъл Джексън, Тина Търнър, Парис Хилтън, с които тя работи. Не по-малко екстравагантни са изпълненията й пред държавни глави като Бил Клинтън, без да забравяме и специалната нощ в Бъкингамския дворец, където тя танцува за Английската кралица Елизабет.

Различен, но не по-малко звезден е и пътят на 27-годишния практикуваш дервиш Абдуррахман. Ритуалът на въртящите се дервиши, които в транса търсят единение с бога, привлича и днес със своята тайнственост и красота. Той е не само атракция за туристите, но и извор на вдъхновение за професионалното танцово изкуство и хореография.

За божественото и за любовта на Истанбул ще научите повече от филма "Танцът на Истанбул” тази неделя точно в 12 ч. по bTV.