Реклама

Наричат го „главен диригент на Европа“, но той е много повече от диригент… Херберт фон Караян е законодател в света на класическата музика. Той е и забележителна фигура в културния живот на света – диригент, режисьор, почитател на бързите коли и малките самолети, яхтите и шампанското…

В предпоследния епизод от 13-ия сезон на „непознатиТЕ“ тази събота (17 декември) от 13:30 ч. по bTV ще бъде излъчен филмът на Георги Тошев и Виргиния Захариева, оператора Румен Василев и режисьора Ема Константинова „Да бъдеш Караян“, който разказва любопитни детайли от историята на фамилията.

Няколко десетилетия Херберт фон Караян ръководи най-добрите европейски оркестри – Лондонската, Виенската и Берлинската филхармония, Виенската опера и Ла Скала в Милано, музикални фестивали в Байройт, Залцбург и Люцерн, както и Обществото на приятелите на музиката във Виена. „Той е свързан много с България, защото открива за голямата сцена диригента Емил Чакъров, работи с Гяуров, Ана-Томова Синтова, Гюзелев, Стефка Евстатиева, Гена Димитрова. Истински феномен и човек, създал школа на диригентския пулт“, разказва журналистът Георги Тошев.

Преди години той се запознава с една от двете дъщери на маестрото, която за известно време живее в България. Арабел Караян е талантлив музикант, композитор и артист с много интереси. Познанството им води до създаването на филм, в който се разказва за забележителното музикално и човешко наследство на Караян.

„Караян е загадка! Как е възможно да ръководиш най-големите оркестри, да поставяш в най-добрите оперни театри и в същото време да пилотираш спортния си самолет от един град в друг, за да проведеш репетиция, концерт, представление, запис?“, пита Тошев във филма „Да бъдеш Караян“.

Караян е роден в Залцбург, син е на лекар. Неговите способности и любов към музиката се проявяват толкова рано, че още на петгодишна възраст той публично се изявява като пианист. Тогава Караян учи в Залцбургския Моцартеум и ръководителят на тази музикална академия Паумгартнер го съветва да дирижира. От 1927 г. младият музикант работи като диригент първо в австрийския град Улм, а след това в Аахен, където става един от най-младите главни диригенти в Германия. В края на тридесетте години се премества в Берлин и скоро заема поста главен диригент на Берлинската опера. 

Проследете връзката на прочутата фамилия Караян с България във филма на журналиста Георги Тошев „Да бъдеш Караян“ – тази събота (17 декември) от 13:30 ч. в „непознатиТЕ“ по bTV!

Последни

Реклама