Животът на авторката на „Пипи Дългото чорапче“ Астрид Линдгрен – тази неделя от 11:00 ч. в „непознатиТЕ“ по bTV

Георги Тошев ни среща с дъщерята на писателката – Карин, както и с Бьорн Улвеус от „АББА“

Реклама

Астрид Линдгрен остава една от най-любимите детски писателки. Тази неделя (15 октомври) от 11:00 ч. в „непознатиТЕ“ по bTV ще бъде излъчен филма „Всички обичат Астрид”, който разказва за пъстрия и сложен живот на писателката и нейното богато литературно наследство.

 

„Искам да пиша за читатели, които могат да създават чудеса. Децата създават чудеса, когато четат. Ето защо те се нуждаят от книги”, споделя тя в интервю няколко години преди да почине.

Астрид Линдгрен публикува повече от 100 книги, преведени на 85 езика и издадени в 130 милиона екземпляра в цял свят. По нейни произведения са снимани над 40 игрални филма за деца. Сред най-популярните и превеждани книги са „Карлсон, който живее на покрива”, „Емил от Льонеберя”, „Роня, дъщерята на разбойника”, „Братята с лъвски сърца” и „Пипи Дългото чорапче”.

 

Пипи е най-популярната героиня на Астрид Линдгрен. Филмът на Георги Тошев разказва как през 1941 г. дъщерята на Астрид Линдгрен – Кари – се разболява и моли майка си да ѝ разкаже история за забавление. „За кого“, попитала Астрид. „За Пипи Дългото чорапче“, отвърнала Карин. Първата книга за Пипи Дългото чорапче е издадена през 1945 г. Специално за „непознатиТЕ“ Карин – дъщерята на Астрид Линдгрен, споделя как измисля името на героинята.

 

„Астрид Линдгрен написва книгата за Пипи Дългото чорапче преди повече от 75 години, създавайки изцяло нов персонаж, който не е бил виждан преди и който все още има силно въздействие. Тя е забавна и силна и продължава да вдъхновява децата година след година”, споделя Тошев. Благодарение на Бьорн и Бени от „АББА“, вече има и мюзикъл за нея, чрез който героинята продължава да живее на сцена и до днес.

 

Във филма „Всички обичат Астрид” звездата от „АББА“ Бьорн Улвеус споделя за личната си среща с авторката на „Пипи” в края на 60-те години. „Запознахме се чрез седмично шведско списание. Поканиха нас двама ни на обяд. Аз бях този, който искаше да обядва с нея, а те го организираха. Направихме си снимка пред ресторанта. Срещата беше прекрасна, а аз бях като зашеметен от нейното присъствие, така че не си спомням какво точно сме си говорили, но тя беше много мила с тийнейджър като мен”, споделя певецът и композитор. До днес Пипи е любимата му героиня, както и на неговите деца и внуци. Преди няколко години той решава да създаде мюзикъл за момичето с оранжевите плитки.

 

„Тя поставя под съмнение правилата, традициите и културата – всичко, което кара хората да се държат по определен начин... Светът би бил по-добър, ако разсъждаваше по начина, по който го прави Пипи”, казва още Улвеус пред Георги Тошев.

През дългия си живот Линдгрен получава множество отличия, между които наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ (1958 г.), наградата „Луис Карол“ (1973 г.) и Международната литературна награда на ЮНЕСКО (1993 г.). Писателката е почетен доктор на редица университети, а през 1999 г. е избрана за най-прочутата шведка на столетието.

 

Не пропускайте филма „Всички обичат Астрид“ – тази неделя (15 октомври) от 11:00 ч. по bTV!

Последни

Реклама