Документалната поредица “Неразказано в историята” представя “Гробът на Левски” на 19 февруари от 21:00 ч. по bTV

Любопитен и провокативен – филмът дава светлина по темата и задава още повече въпроси

Реклама

“Гробът на Левски” е заглавието на новия филм от документалната поредица “Неразказано в историята”, който зрителите на bTV щe могат да видят на 19 февруари от 21:00 ч. Много любопитен, интересен и провокативен, филмът задава много въпроси, но и дава светлина по темата за това, къде се намират днес тленните останки на един от най-великите българи – Васил Левски.

С доста различен, но и категоричен поглед, филмът е базиран на различни и малко известни факти за гроба на Левски, твърдения и дори разкази на живи съвременници на обесването му. Отправна точка за историците е и единственото официално заключение по темата, идващо от специалната Комисия към Отделението за военни музеи, паметници и гробове при Щаба на Армията, останало почти неизвестно, към днешна дата. То е направено по повод 100-годишнината от рождението на Апостола на свободата, през 1937 г., когато Комисията предприема всъщност най-мащабното дирене на тленните му останки. Интересна е и историята за строежа на Паметника на Левски в центъра на София, а освен нея, още малко известни исторически моменти от онези години ще излязат на светло и със сигурност ще провокират още много въпроси и търсения по темата. 

Единствена по рода си в ефира, предназначена за излъчване на празници и специални дати, поредицата “Неразказано в историята” представя интересни моменти от българската история през личните истории на участниците в нея. С модерна визия, симбиоза между факти и кинематографични възстановки, епизодите от поредицата носят не само документална информация, но и силен емоционален заряд. Отделните епизоди ще запознаят зрителя с познати и непознати исторически събития и личности, ще осветлят някои малко известни любопитни факти, които обаче могат да се окажат с огромна значимост. 

Съдържанието и стилистиката на филмите, тяхната значимост и образователният характер на историите, правят поредицата подходяща за зрители от всякаква възраст. 

Изпълнителен продуцент на „Неразказано в историята“ е „Телеман“. 

Филмът “Гробът на Левски” ще бъде излъчен на 19 февруари от 21:00 ч. в ефира на bTV.