Мистерията на Брауновия газ, създаден от българина Юл Браун – в новия епизод на документалната поредица „Неразказано в историята“ по bTV

Историята на едно епохално откритие, способно да промени света ще се излъчи на 24 май от 20 ч.

Реклама

На 24 май (вторник) от 20:00 ч., новият специален епизод от документалната поредица на bTV „Неразказано в историята“ – „Гражданин на света: Юл Браун“, ще разкаже изумителната история на Илия Вълков. Бележитият български изобретател е роден във Варна, но през 50-те години бяга от режима в България. Вълков емигрира в Австралия, където променя името си на Юл Браун и прави редица открития, най-голямото от които е Брауновият газ.

Аз вземам водата, преобразувам я в газ, използвам енергията на газа и го превръщам отново във вода. Това е кръговрат, който никога няма да свърши“, заявява изследователят.

Брауновият газ представлява имплозивна смес от водород и кислород, произвеждана от Браунов генератор. Приложенията са многоспектърни, но най-общо това е добиване на енергия от чешмяна вода. По този начин Юл Браун успява да измине с един резервоар 1600 километра с кола през 70-те години. Интересите на петролните компании обаче спират по-нататъшното развитие. Към момента приложението на Брауновия газ е в металургията и други енергоемки индустрии.

В условията на енергийна криза и драстично повишение на цените на горивата, дали опцията автомобил да се управлява с чешмяна вода е възможна, зрителите предстои да разберат. Не пропускайте документалния филм „Гражданин на света: Юл Браун“ от поредицата „Неразказано в историята“, посветен на живота на българския изобретател Илия Вълков  - на празничния 24 май от 20 ч. по bTV.