Документалният филм „Когато солта беше злато“ - на 10 юли от 21 ч. по bTV

Любопитен разказ за историята на Солниците край Провадия в новия епизод от поредицата „Неразказано в историята“

Реклама

В понеделник (10 юли) от 21:00 ч. по bTV, документалната поредица „Неразказано в историята“ ще представи филма „Когато солта беше злато“. Новият епизод е посветен на най-ранния производствен център в Европа и най-стария укрепен град открит по нашите земи, който е бил населен още около 5600 г. пр. Хр. Той не е близо до Атина, Рим или Истанбул, а се намира до българския град Провадия.

Откривателят на Солницата до Провадия - акад. Васил Николов е модератор в епизода и заедно със своя екип ще потопи зрителите в епохата на неолита, за да разкрие слабо известни факти за селището на производителите на сол, чието име не е известно и до днес.

Те са били най-богатите хора в Европа по това време, защото те са Повелителите на солта!“, казва акад. Николов

Търговията с най-ценната стока за онова време – солта, превръща града в желана плячка, както за съседите си, така и за далечни нашественици и налага ограждането му с открити каменни стени. Това го превръща в най-стария укрепен град в Европа. От друга страна, полученото в хода на търговията със сол злато, което тогава е имало само церемониална стойност, обуславя развитието на културата край Варненското езеро.

Най-забележителният паметник на т. нар. „култура Варна“ е Варненският халколитен некропол, в който се намира най-старото обработено злато в света. Багеристът-махмурлия, който случайно открива некропола, дава първото си телевизионно интервю, за да разкаже как неволно е дал начало на редица грандиозни открития.

„Златното приключение“ в „Неразказано в историята“ ще продължи и на 17 юли от 21:00 ч. по bTV, когато поредицата ще припомни на зрителите на bTV историята на големите Златни съкровища във филма „Съкровищата на България“.

Гледайте „Неразказано в историята: Когато солта беше злато“ на 10 юли и повторение на „Неразказано в историята: Съкровищата на България“ на 17 юли от 21:00 ч. по bTV.