Костадин Филипов: За мен 2021-ва бе година между два житейски цикъла

Мъжът, който определя живота си като виенско колело

Реклама

Телевизионният водещ, писател, поет и автор на поредицата "Разкажи ми песен" в предаването "Преди обед" по bTV Костадин Филипов е на 42 г. и определя живота си като виенско колело. Имал е години на силни и не толкова приятни моменти в професионален план, както и броеница от незабравими пътешествия по света. Най-голямата му гордост е неговата дъщеря Елия, която догодина ще навърши пълнолетие. С какви спомени изпраща 2021-а и с какви мечти ще прекрачи прага на Новата година, ще научим от самия него и специалното интервю, което даде на Стелиян Стоименов за life.dir.bg.

Косьо, година на изпитания или на успехи беше 2021-а за теб?

Година между два лични житейски цикъла - и хармонична във втората ѝ половина, и напрегната в нейното начало. Но пък човек винаги трябва да приема предизвикателствата на съдбата и да се опита да премине с минимални щети през тях.

Освен звездни интервюта, ти тази година постави началото и на трети сезон на популярната и обичана от зрителите поредица "Разкажи ми песен". Трудно ли успяваш да събереш в детайли една история на златен хит и да я представиш на зрителите?

До този момент нямам нито един отказ от изпълнител, композитор и текстописец на моя молба за интервю, свързана с велик техен хит. Няма и как да е иначе, тъй като всяка песен е като тяхно дете. А кой не се гордее с наследството, което оставя?! Щастлив съм, че поредицата се радва на зрителско доверие всеки петък на финала на "Преди обед". От септември насам успях да срещна зрителите с още големи имена на родната популярна музика. Разказах историите на доказани и непреходни хитове през годините като "Телефонна любов" на Васил Найденов, "Песен моя, обич моя" на Йорданка Христова, "Отвори ми" на група Кукери, "Другият" на Васил Петров, "Безсъние" на Чочо Владовски, "Ти" на Нина Николина, "Кукла" на Атлас, "Черната овца" на Ахат и много други. Специално искам да се похваля, че на 31 декември след дългогодишно медийно мълчание продуцентът и музикант Димитър Станчев, основател на популярното в началото на 90-те Супершоу "Невада" разказа пред мен и камерата на "Преди обед" историята на песента "Пожелание", с която е завършило последното издание на обичаната телевизионна игра в края на 1995 г. Историята е много интересна, а зрителите ще могат да я видят в последния ден на 2021 г. по bTV. Изпълняват я Дони и водещата на предаването - Ася, съпруга на Димитър Станчев.

Спомена, че песните са като деца за авторите и изпълнителите, в тази връзка твоята дъщеря на колко стана и какво учи?

Навръх всеки Гергьовден Елия пораства с една година, а 2022-ра ще бъде по-специална, защото навършва пълнолетие. Да, моето малко дете се превърна в разумно и привлекателно младо момиче. Учи в испанска гимназия, занимава се с хип-хоп танци, предстоят ѝ шофьорски курсове в края на февруари. Това ще е и моят подарък за пълнолетието ѝ на 6 май догодина, когато ще получи и свидетелството за правоуправление на МПС. Втора година спестявам и за първия ѝ автомобил.

Обичате ли да пътувате, да прекарвате време заедно, когато имате тази възможност?

Да, разбира се! Въпреки че покрай онлайн обучението тя избра да бъде при баба си и дядо си във Велинград. Виждаме се, когато и аз отида да ги видя през уикенда. Пътували сме заедно - и на море, и на увеселителни паркове из Европа. Все незабравими моменти! Надявам се да имаме още много такива

Знам, че през ноември имаше събитие, на което представи втората си книга, този път с новели. Как се прави премиера по време на пандемия?

Разбира се, че съгласно всички мерки към онзи период, 10 ноември. Гостите на премиерата на "Ангела и Джема" бяха със зелени сертификати. И ако през пролетта на 2019-а на премиерата на дебютната ми стихосбирка бях поканил виолончелистката Йоанна-Мария Тодорова да ми акомпанира, докато рецитирах стиховете в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", а в залата имаше картини на автора на корицата на "На дъх от лятото" Мирослава Захариева, то на премиерата на новата ми книга, бях поканил двама мои приятели, за да танцуват върху първите две песни по мои текстове - шампионите по спортни танци Калина Джамбазка и Братан Братанов.

Писането на текстове за песни също е ново при теб. Доколкото знам първата по твой текст е изпята от Орлин Горанов и в продължение на два месеца е оглавявала класацията "БНР Топ 20", нали така?

Много правилна е информацията ти. Песента "И" се радва и до днес на голям интерес и дори към момента, съвсем органично в YouTube има над 750 000 гледания.

Разкажи как се стигна до там, точно ти да напишеш текста на летния хит на Орлин Горанов?

Журналистът и продуцент Игор Марковски си купил стихосбирката ми "На дъх от лятото" и много му допаднал един от стиховете в нея. Една вечер в началото на 2021-а ми писа във фейсбук, че много му харесва. За да се превърне в песен обаче, трябваше да напиша още поне един куплет и един припев. Вдъхнових се от това предложение и след 5 минути допълненият тескт "летеше" към него по мейл. Много го хареса и след това го е дал на композитора Светослав Лобошки, който пък написа тази прекрасна мелодия. Песента беше предвидена за проекта "Пеещи артисти", но каква беше изненада за мен, когато в края на януари Игор пуснал на Орлин Горанов музиката и текста, а той попитал: "Кога влизаме в студио?". Когато Игор ми съобщи, че първият мой текст за песен ще бъде изпълнени именно от Орлин Горанов, бях неописуемо щастлив. На 1 юли клипът с неочакван край беше готов и го представихме за първи път в "Преди обед". И от тогава тази песен лети и докосва хората!

Какво искаш да пожелаеш на себе си и на читателите за новата 2022 г.?

Здраве преди всичко. Останалото можем сами да постигнем, стига да сме здрави. Вдъхновяващо начало за нови мечти, които да сбъднем през 2022 г.

За кого още пише песни Костадин Филипов, какъв подарък е направил по повод 70-я рожден ден на Йорданка Христова, какво му разказва Клейтън Норкрос, изиграл брата на Ридж Форестър в "Дързост и красота" вижте в цялото интервю за Dir.bg – тук.

Последни

Реклама