Как да готвим здравословно?

И какви грешки допускаме при обработката на храната?

Реклама

Българските деца са на пето място в Европа по наднормено тегло и затлъстяване. Оказва се, че една от грешките, които допускаме, е в начина на приготвяне на храната.

Можем ли да говорим за здравословно хранене в свят на Е-та и химическа индустрия? Можем ли да готвим здравословно нездравословни храни? Или най-често готвим здравословни храни нездравословно?

Надежда Николова, кулинар, ни показва как да сготвим вкусна зеленчукова мусака без никакви животински и растителни мазнини. Перфектно съчетание между протеини и въглехидрати, с което ще получим едно пълноценно ястие за цялото семейство.

"Здравословно готвене означава да консумираме цели плодове и зеленчуци, цели зърнени и бобови храни, без приготвянето на концентрирани мазнини", поясни Слави Славов.

"Мазнините могат от полезни да се превърнат във вредни. Това става много по-бързо при топлинната обработка. Ако имаме силно запичане на нещо, което има мазнина, това не е благоприятно. Ако има запържване, където има и приток на кислород, и много висока температура, този процес светкавично се ускорява", отбеляза д-р Димитър Пашкулев.