Ген. Стоян Тонев - за общото между човека и лекаря

Откровен разговор с директора на ВМА в "Търси се"

Реклама

Директорът на Военната болница - ген. Стоян Тонев, ще е специален гост в "Търси се” тази неделя, 6 май. Как е успял в последните 10 години да превърне Военно медицинска академия в една от най-добрите клиники в България, ще разкрият неговите близки колеги и приятели. По професия ген. Тонев е дерматолог, но извън титлите и званията за своите приятели е истински бохем с чувство за хумор, който винаги се превръща в душата на компанията.

Първата среща за генерала ще бъде с най-доверените му хора в болницата - лекарите, които са негови заместници и на които той поверява най-важните дела в институцията. Те ще признаят, че най-много са впечатлени от качеството му да разпознава хората от пръв поглед. "При мен ежедневно идват много хора, които искат да им помогна. Напоследък се увеличават тези, които ми искат пари. На някои помагам от сърце, а други са отворени мошеници”, разкрива ген. Тонев. Според него пациентите са се променили в чисто човешко отношение - "станали са по-агресивни, по-негативни хората”.

Сред приятелския му кръг са много писатели, художници, журналисти, с които той обожава да разговаря. Един от най-близките му приятели още от ученическите години е Иван Гранитски. „Стоян свиреше на китара. Той е много мъдър, интелигентен човек и винаги е в центъра на компанията”, ще сподели издателят. Той ще предизвика ген. Тонев да разкрие кои са най-ценните експонати от колекцията му от антични медицински инструменти. Докторът се слави като един от най-големите колекционери, а някой от експонатите му датират още от римската епоха. За страстта му към историята ще разкаже и шефът на Националния исторически музей - Божидар Димитров.

Иван Гарелов пък ще го провокира да разкрие каква е мечтата му за България. "При Стоян ходят всички болни и той никого не е върнал досега. Изключителен човек и лекар в най-хуманния смисъл на думата”, споделя журналистът.

От личния му свят Меги и Нели ще го срещнат с неговия син - Димитър, който е далеч от лекарската професия. „Исках той също да стане лекар, защото в нашето семейство това е наследствена професия. Но нито сина ми, нито дъщеря ми ме наследиха”, сподели генералът. Синът му пък ще признае, че винаги се е вслушвал в думите му, но просто е избрал различен професионален път. "Той е много зает и не ни остава време за разговори. Ние със сестра ми учехме и живеехме дълго време в чужбина и семейството много ни липсваше”, споделя Димитър. Той има едно много важно предизвикателство към своя баща - да спре цигарите.

Оказва се, че докторът преди години е претърпял здравословен инцидент, който самият той определя като "болежките на възрастта”, но най-близките му хора откровено се притесняват за неговото здраве. Кое е общото между това да си истински човек и истински лекар – ще видим тази неделя от 11ч. по bTV.