Над 205 000 лева събра мисията на "Великолепната шесторка" до момента

Продължението на историята на Ангелина показа как подкрепата към самотните майки може да им даде шанс да бъдат добри родители и да имат нормален живот

Реклама

След снощното издание на "Великолепната шесторка" по bTV даренията за проекта на УНИЦЕФ "Семейство за всяко дете" вече надхвърлят 205 000 лева. Освен изключителните изпълнения на звездните дуети на любими народни песни, зрителите видяха и две истории - едната разкри шокиращата съдба на момченце от дома в Шумен, а другата показа, че когато една самотна майка получи адекватна подкрепа навреме, тя може да има нормален живот и да се грижи добре за децата си.

Историята на малко момче от дома в Шумен, което след изоставянето си е прекарало 6 дни в мазе, където плъхове са хапали пръстите му, разплака всички участници и екипа на "Великолепната шесторка". След като съседите подават сигнал, социалните служби настаняват детето в дома в Шумен. Според експертите на УНИЦЕФ най-доброто решение за момчето е да заживее в приемно семейство, като в момента тече процедура по осигуряването на приемни родители.

Зрителите на bTV видяха снощи и продължението на историята на Ангелина, с чиято съдба се запознаха преди месец. Ангелина оцелява благодарение на фондация за жени, претърпели насилие. В продължение на 9 години с младата жена работят различни специалисти и консултанти във фондацията. В момента Ангелина е омъжена, грижи се за двете си деца, които ражда, след като дава първата си рожба за осиновяване. Децата й ходят на детска градина, а Ангелина смята да започне да учи. За семейството й има възможност да бъде осигурено и общинско жилище.

За да подкрепят мисията на "Великолепната шесторка” в утрешното издание от 21.00 часа по bTV ще се включат едни от най-титулуваните български спортисти, специално поканени от Йорданка Благоева. Сред тях са лекоатлетката и световна шампионка Светла Златева, проф. Кирил Костов - бивш гимнастик, който в момента е зам. ректор на Югозападния университет, кметът на Велинград Иван Лебанов, който е първият българин, печелил златен медал на зимна олимпиада и обявен за скиор на века на България, както и европейският шампион по бокс Петър Лесов. В публиката на шоуто се очаква да присъства още председателят на БОК Стефка Костадинова, министър Свилен Нейков и др.

Снощи Ачо Заберски обяви и новата музикална задача за дуетите във "Великолепната шесторка". Във вторник те ще се състезават с диско хитове. Тази седмица победители са Бони и Емо, но водачи във временното класиране до момента продължават да бъдат Албена и Тома.

С набраните средства от „Великолепната шесторка” ще бъде реализиран проектът на УНИЦЕФ "Семейство за всяко дете”, който цели затварянето на дома за бебета в гр. Шумен и създаването на Център за бебета и родители в града, благодарение на който всяко от изоставените в дома деца ще намери своето семейство. За децата ще се търси възможност да бъдат върнати на биологичните им родители, а ако това не е удачно, ще се търсят приемни родители и осиновители. Специалистите в центъра ще работят и по превенция на изоставянето в Шуменска област, като ще оказват подкрепа на родители, които не могат сами да се грижат за децата си.

Какво включват услугите, които ще предоставя Центърът:

  • Пакет за новороденото - памперси, пелени, дрешки, креватче, коритце, количка. Ще се търси подкрепа от цялото семейство на родителите, за да може бебето да е прието и майката да получава помощ.
  • Обучение на родителите как да повиват детето, как майката да кърми, да се грижи за него по сигурен начин, да го води на лекар, да проследява развитието му.
  • Обучение на родителите на деца с увреждания - как да разбират, стимулират и се грижат за децата си.
  • Търсене на работа за майката и бащата;
  • Осигуряване на дневна и почасова грижа за бебетата с и без увреждания;
  • Осигуряване на приемни семейства за бебетата, които не могат да се върнат при родителите си, или докато тече процедурата за осиновяване.
  • Обучение на кандидат осиновители, които са готови да приемат деца.
Моделът, който УНИЦЕФ ще създаде със средствата от кампанията, ще бъде интегриран в законодателството, така че поетапно, с държавно финансиране, да бъдат закрити всички домове за бебета у нас, а за всяко дете да бъде осигурено семейство. Всеки може да получи повече информация за това как може да стане приемен родител или осиновител на горещата линия на УНИЦЕФ - 0700 12170. Актуална информация за предаването и всички новини, репортажи и дискусии, свързани с кампанията, могат да се открият по всяко време в секцията на "Великолепната шесторка" в сайта на bTV. Всичко за проекта „Семейство за всяко дете!” и благотворителната кампания е публикувано и на www.unicef.bg