Звезди от Music Idol и "България търси талант" подкрепят участниците в "Шесторката"

Повече от 130 000 лева събра благотворителното шоу на bTV до момента

Реклама

Албена и Тома са седмичните победители във "Великолепната шесторка", стана ясно снощи в двучасовото шоу на живо по bTV. Данчо Караджов достойно замести младия рокаджия, който се наложи да отсъства тази седмица. Всичките 12 участници събраха до момента близо 130 000 лева за проекта "Семейство за всяко дете".

Утре вечер те ще бъдат подкрепени от звезди от предаванията на bTV Music Idol и "България търси талант”. Зрителите ще видят и как шестимата популярни личности танцуват на сцената на "Великолепната шесторка”. От екипа на шоуто издадоха, че Емо Чолаков е усвоил хип-хопа до съвършенство, Николай репетира брейк от сутрин до вечер, а Славчо Пеев е вече е надхвърлил очакванията на треньорите си от Dance Academy. Всички участници вече се подготвят за "патиротичната вечер" във вторник, когато ще пеят фолкролни песни. Кои са парчетата, ще стане ясно в утрешния епизод на "Великолепната шесторка" в 21.00 часа по bTV.

От вчерашното издание на шоуто зрителите разбраха как проблемът с изоставянето на малки деца е решен в Съединените щати. Майкъл Кърби, първи заместник помощник държавен секретар по консулските въпроси сподели американския опит и даде няколко съвета на българските институции и граждани.

"В САЩ първо се търси възможността децата да бъдат отглеждани от родителите си. Ако това е невъзможно, те отиват в приемно семейство, като това може да продължи и с години. Следва осиновяването. Моят съвет към вас е да намерите най-подходящия начин да осигурите любящ дом за всяко дете, като родителите също трябва получат подкрепа. Който е обичан като дете, става по-добър възрастен”, каза Кърби.

Снощи зрителите се запознаха и с историята на едно от децата в дома в Шумен - Ева. Филма на Наталия Симеонова можете да видите ТУК.

С набраните средства от „Великолепната шесторка” ще бъде реализиран проектът на УНИЦЕФ „Семейство за всяко дете”, който цели затварянето на дома за бебета в гр. Шумен и създаването на Център за бебета и родители в града, благодарение на който всяко от изоставените в дома деца ще намери своето семейство. За децата ще се търси възможност да бъдат върнати на биологичните им родители, а ако това не е удачно, ще се търсят приемни родители и осиновители. Специалистите в центъра ще работят и по превенция на изоставянето в Шуменска област, като ще оказват подкрепа на родители, които не могат сами да се грижат за децата си.

Какво включват услугите, които ще предоставя Центърът:

-  Пакет за новороденото - памперси, пелени, дрешки, креватче, коритце, количка. Ще се търси подкрепа от цялото семейство на родителите, за да може бебето да е прието и майката да получава помощ.

-  Обучение на родителите как да повиват детето, как майката да кърми, да се грижи за него по сигурен начин, да го води на лекар, да проследява развитието му.

-  Обучение на родителите на деца с увреждания - как да разбират, стимулират и се грижат за децата си.

-   Търсене на работа за майката и бащата;

-   Осигуряване на дневна и почасова грижа за бебетата с и без увреждания;

-   Намиране на приемни семейства за бебетата, които не могат да се върнат при родителите си, или докато тече процедурата за осиновяване.

-   Обучение на кандидат осиновители, които са готови да приемат деца.

Моделът, който УНИЦЕФ ще създаде със средствата от кампанията, ще бъде интегриран в законодателството, така че поетапно, с държавно финансиране, да бъдат закрити всички домове за бебета у нас, а за всяко дете да бъде осигурено семейство. Всеки може да получи повече информация за това как може да стане приемен родител или осиновител на горещата линия на УНИЦЕФ - 0700 12170.

Актуална информация за предаването и всички новини, репортажи и дискусии, свързани с кампанията, могат да се открият по всяко време в секцията на "Великолепната шесторка”. Всичко за проекта "Семейство за всяко дете!” и благотворителната кампания е публикувано и на www.unicef.bg