Козунак и Коколник

Вкусни предложения от Райна Захариева

Реклама

Козунак

600 г брашно
240-250 мл прясно мляко
150 г захар
5 яйца
120-140 г краве масло и олио
1 пак. суха мая
настъргана кора от 1/2 лимон
струйка лимонов сок
1 ч.л. сол

Стъпки за приготвяне:

1. В около 120 мл хладко мляко поставяме маята. Разбъркваме, добавяме 200 г от брашното, смесваме добре съставките. Оставяме сместа да шупне за 30-40 мин. В купа разбиваме 4 яйца и белтъка на последното яйце. Добавяме захарта, като малка част от нея запазваме. Разбъркваме, сипваме и охладените краве масло и олио.

2. В купата с брашното правим кладенче. Изсипваме маята в него и разбъркваме, като доливаме от яйчената смес. Постепенно добавяме останалото мляко, като разбъркваме непрекъснато.

3. Поръсваме със сол, настърганата лимонена кора и прясно изцедения лимонов сок. Оставяме тестото да втаса на топло място.

4. След като удвои обема си и стане на шупли, го разделяме на три части, които омесваме на топки. Всяко от тях разточваме на фитили с приблизително еднакви размери.

5. Сплитаме ги на тройна плитка, прищипваме крайщата й.

6. Слагаме козунака в намаслена и набрашнена тавичка. Покриваме с кърпа, оставяме го да втаса повторно, докато удвои обема си.

7. Намазваме козунака с жълтък. Печем около 40 мин. на 180 градуса. Поръсваме с отделената захар.

 

Коколник

 

1 кг брашно
1 пак. суха мая (20-25 г прясна)
2 яйца
щипка сол

Стъпки за приготвяне:

1. Правим кладенче в брашното, слагаме маята. Разбъркваме, постепенно доливаме около 500 мл хладка вода, поръсваме със сол.

2. Омесваме меко и еластично тесто, разделяме го на 2 топки.

3. В средата на всяка топка поставяме по едно измито, сурово яйце, леко притискаме. Оставяме топките да втасат, след което ги намазваме леко с малко вода.
Печем в намаслена и набрашнена тава, в предварително загрята на 200- 220 градуса фурна.