Постен бананов кейк и Кавърма с пилешки воденички

Вкусни предложения от Иван Звездев за 07.03.2012 г.

Реклама

Постен бананов кейк

250 г брашно
250 г маргарин
250 г захар
2 банана
50 г какао (4-5 с.л.)
150 мл компот от праскови
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 капсула ванилия (2 ванилии на прах, 1 пак. ванилова захар)
1 щипка сол

Стъпки за приготвяне:

1. Смесваме сухите съставки – предварително пресятото брашно, 1 ч.л. от бакпулвера, какаото и щипка сол. Прибавяме содата и ванилията.

2. В отделна купа разбиваме с миксер за 2 мин. маргарина и захарта.

3. Пасираме бананите за 2 мин. заедно с компота и останалата 1/2 ч.л. бакпулвер.

4. Изсипваме банановото пюре при брашното, разбъркваме добре. Добавяме маргарина, отново разбъркваме до получаване на еднородна смес.

5. Прехвърляме в силиконова квадратна тавичка с големина 20-22 см. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45-50 мин.

 

Кавърма с пилешки воденички

1 кг пилешки воденички
1/2 кг кромид лук (праз лук)
250 г пресни печурки
2 моркова
2 печени чушки
200 г стерилизирани домати (1 ч.ч.)
100 г кашкавал
200 мл бульон от сварените воденички (1 в.ч.)
2 стръка пресен лук
10 стръка магданоз
2 скилидки чесън
5 с.л. олио
сол
1 щипка захар
1-2 ч.л. червен пипер
черен пипер на вкус

Стъпки за приготвяне:

1. Поставяме воденичките в подсолена вода в тенджера под налягане. След като налягането се повиши и варим 20 мин.

2. Нарязваме лука на полумесеци и го задушаваме на бавен огън в сгорещено олио за 10–15 мин.

3. Нарязваме печурките на едро и ги добавяме към омекналия лук. След това добавяме нарязаните на кубчета моркови, поръсваме със сол и захар. Задушаваме под капак за 15 мин.
Разрязваме вече сварените воденички на две, прибавяме ги към омекналите зеленчуци заедно с наситнените печени чушки.

4. Поръсваме със сол и червен пипер, добавяме ситно нарязаните домати. Наливаме бульона, оставяме да се задуши за още 15 мин.

5. Поръсваме с черен пипер, наситнените чесън, магданоз и пресен лук. Отгоре настъргваме с кашкавал. Запичаме в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато остане на мазнина