Ньоки по сорентински и Спаначна бърканица

Вкусни предложение от Иван Звездев за 12.03.2012 г.

Реклама

Ньоки по сорентински

За ньоки:

1 кг картофи
300 г брашно
1 яйце
сол на вкус

За соса:

400 мл стерилизирани домати
1 скилидка чесън
1 ч.л. сушен босилек
2 с.л. зехтин
1 щипка захар
сол на вкус

100 г моцарела
пармезан (Грана падано) за поръсване
струйка олио

Стъпки за приготвяне:

1. Поставяме небелените картофи в студена подсолена вода. След като се сварят, ги белим и пресоваме. Към тях прибавяме яйцето, посоляваме, размесваме и постепенно добавяме част от брашното. Замесваме лепкаво тесто. Разточваме фитили с големината на кренвирш.

2. Поръсваме обилно с брашно и с помощта на нож ги разрязваме на малки цилиндри. Поставяме оформените ньоки в кипяща подсолена вода и поливаме със струйка олио. Варим 1-2 мин., когато ньоките се вдигнат на повърхността, ги вадим и отцеждаме.

3. Приготвяне на соса: Запържваме за кратко в сгорещения зехтин скилидката чесън, разрязана на две. Изваждаме чесъна, добавяме пасираните домати и поръсваме с босилек, сол и захар.

4. В индивидуални съдове за печене слагаме порция ньоки и поливаме с 3-4 с.л. доматен сос. Настъргваме пармезан и поставяме парченца моцарела. Печем за кратко в предварително загрята фурна при температура 200-210 градуса. След изпичане поръсваме със струйка зехтин.

 

Спаначна бърканица

500 г спанак
200 г краве сирене
200 мл кисело мляко (1/2 кофичка)
2 стръка пресен лук
7-8 сушени домата
10 маслини
5 с.л. олио
сол на вкус

Стъпки за приготвяне:

1. Настъргваме сиренето, смесваме го с киселото мляко и разбъркваме добре. В загрята мазнина задушаваме за 1-2 мин. почистения спанак и поръсваме със сол.

2. В 2-3 с.л. олио запържваме нарязания на ситно пресен лук и ивиците сушени домати. След това добавяме целите маслини. Връщаме спанака, разбъркваме и изсипваме млечната смес. Осоляваме и разбъркваме добре.

3. Оставяме за кратко на слаб огън, докато сиренето малко се разтопи.