Салата "Японска пролет" и Джолан чорба по воденичарски

Вкусни предложения от Иван Звездев за 13.03.2012 г.

Реклама

Салата "Японска пролет"

50 г бяла ряпа
1 краставица
2 моркова
10 репички
1 с.л. водорасли "Уакаме"
1 шепа гъби шийтаке
листа зелена салата

За дресинга:

1 с.л. сусамено семе
100 мл оризов оцет
1 с.л. тъмен соев сос (20 мл)
2 с.л. сусамово олио (40 мл)
1 с.л. захар
1 щипка сол

Стъпки за приготвяне:

1. Нарязваме бялата ряпа на тънки ивици, които подреждаме като канапе в порционна чиния. До нея слагаме нарязаните на жулиени моркови.

2. Накисваме водораслите в студена вода за 5 мин., отцеждаме и разпределяме върху салатата. Нарязваме репичките на тънки шайби и ги прибавяме към останалите продукти. След това добавяме краставицата и нарязана на жулиени.

3. Накисваме гъбите в студена вода, отцеждаме, почистваме сърцевината от пръстта. Нарязваме на ивици и добавяме гъбите заедно със зелената салата.

4. Приготвяне на дресинга: Смиламе сусамовото семе на фин прах заедно със солта. Прибавяме останалите продукти за дресинга, разбъркваме и поливаме върху салатата.

 

Джолан чорба по воденичарски

1 кг телешки джолан
1 стрък праз лук
3 печени чушки
2 картофа
50 г корен целина
1 морков
200 г кисело зеле (7-8 зелеви листа)
200 г стерилизирани домати
25-30 г краве масло
1 с.л. брашно
1-2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. сол

За застройката:

200 мл прясно мляко
2 яйца

Стъпки за приготвяне:

1. Нарязваме джолана на еднакви по големина парчета.

2. Поставяме ги в тенджера под налягане заедно с наситнените праз лук, целина и морков. Поливаме с 1 л подсолена студена вода, посоляваме. След като налягането се повиши, варим около 30 мин.

3. Запържваме кравето масло, прибавяме брашното.

4. Оттегляме от котлона, поръсваме с червения пипер, прибавяме пасираните домати.

5. Връщаме на котлона, разбъркваме и постепенно наливаме 2-3 черпака от бульона, в който е варен джолана. Връщаме при месото.

6. Нарязваме картофите на малки кубчета, а червените чушки наситняваме. Добавяме и тях. Варим още 10 мин. в тенджерата под налягане.

7. Приготвян на застройката: Разбиваме яйцата, смесваме ги със студеното прясно мляко. Бъркаме непрекъснато на умерена температура. Смесваме с чорбата, изключваме котлона. Не затваряме тенджерата с капак