Спаначена супа и Сьомга с каперси и песто

Вкусни предложения от водещата на "Високи токчета" Юлияна Дончева

Реклама

Спаначена супа

500 г спанак
1 глава кромид лук
1 морков
1 к.ч. ориз (50 г)
1-2 скилидки чесън
1-2 щипки сух копър
1-2 щипки сух риган
1-2 щипки девесил
2 с.л. магданоз
сол на вкус

За застройката:

1 жълтък
3 с.л. кисело мляко

Стъпки за приготвяне:

1. Нарязваме лука и моркова на ситно, след което ги слагаме в тенджерата с чаша студена вода. Посоляваме и задушаваме под капак за 10 мин.

2. След като омекнат зеленчуците, наливаме 1 и 1/2 л топла вода. Добавяме ориза и изчакваме да кипне за 10 мин. Слагаме и спанака и варим без капак още 10 мин.

3. Приготвяне на застройката: Нарязваме чесъна на ситно и го добавяме към врящата супа, след което поръсваме с подправките. Разбиваме жълтъка с киселото мляко. Сипваме малко от бульона при продуктите за застройката. Връщаме течността в супата и оттегляме от котлона.

 

Сьомга с каперси и песто

500 г филе от сьомга
10-15 бр каперси
2 с.л. зехтин
2 щипки розмарин
черен пипер и сол на вкус

За песто:

50 г кедрово семе
80 г пармезан (Грана падано)
120 мл зехтин
15-20 листа босилек (2 ч.л. сух)
8 стръка магданоз
1 скилидка чесън
1/2 ч.л. сол

Стъпки за приготвяне:

1. Нарязваме сьомгата на парчета и ги поръсваме със сол и черен пипер. След това леко запържваме сьомгата в загрят зехтин от двете страни за 1-2 мин, шпиковаме парчетата риба с по 2-3 бр каперси и поръсваме с розмарин.

2. Приготвяне на пестото: Пасираме всички продукти в дълбок съд.

3. Върху всяко от парчетата сьомга нанасяме по 1 с.л. от соса. Запичаме за още 5 мин., но без да покриваме рибата с фолио.