Салата за ракия, Смочевски бульон Трезве, Жътварски таратор и Миане

Вкусни предложения от Димитър Димитров и Райна Захариева

Реклама

Салата за ракия

1 ч.ч. стерилизирани домати
1 суха чушка
1/3 глава червен кромид лук
1 щипка пресен лук
4-5 листа магданоз
1 с.л. олио
1-2 щипки сол
черен пипер по желание

Стъпки за приготвяне:

1. Към доматите прибавяме изпечената и натрошена суха чушка.

2. Добавяме наситнените пресен и кромид лук. Поръсваме с магданоз, поливаме с олио. Разбъркваме, посоляваме и по желание добавяме черен пипер.

 

Смочевски бульон Трезве

1-2 ч.ч. зелева чорба
1 суха чушка
1/3 глава червен кромид лук
1 щипка пресен лук
1 с.л. олио

Стъпки за приготвяне:

1. Запичаме сухата чушка и я натрошаваме в зелевата чорба.

2. Поливаме с олио, прибавяме наситнения пресен кромид лук и разбъркваме добре.

 

Жътварски таратор

1 краставица
2-3 стръка пресен чесън
2-3 стръка магданоз
3 с.л. винен оцет
3 щипки сол
1 щипка захар

Стъпки за приготвяне:

1. Към 1 и 1/2 ч.ч. студена вода добавяме оцета, солта, захарта, наситнените чесън и магданоз.

2. Режем краставицата на малки кубчета и я добавяме към останалите продукти. Разбъркваме.

 

Миане

1 буркан стерилизирани гъби печурки (пресни)
3 скилидки чесън
2-3 стръка магданоз
30-40 г краве масло
3 с.л. брашно
олио за пържене
1-2 щипки сол

Стъпки за приготвяне:

1. Загряваме маслото и олиото. Запържваме за кратко наситнения чесън и добавяме брашното.

2. При непрекъснато бъркане запържваме брашното. След това оттегляме от котлона и прибавяме гъбите. Разбъркваме, връщаме на котлона и добавяме течността от гъбите заедно с малко вода. Посоляваме и оставяме да ври на бавен огън.

3. В самия край поръсваме с нарязан на ситно пресен магданоз.