Създаването на TRON: Заветът

За да постигне вълнуващата легендарна визия във филма, Джоузеф Козински е събрал хора на изкуството от най-разнообразни поприща

Реклама

Джоузеф Козински е пределно ясен в определянето на подхода си при създаването на филма. “Целта ми беше наистина да се почувства реалистичен. Исках да изглежда така, сякаш сме взели камерите си, влезли сме в света на TRON и сме заснели филма там. Затова държах да построим колкото се може повече снимачни площадки. Исках предметите да са от истински материали – стъкло, бетон, стомана. Да изглеждат истински.”

За да постигне вълнуващата легендарна визия във филма, Козински е събрал хора на изкуството от най-разнообразни поприща. “Привлякохме хора от света на архитектурата, от автомобилния дизайн - хора, които преди никога не са работили в сферата на киното. Събрахме таланти от целия свят,” сподели той.

Козински и екипът му бяха наясно, че ще трябва да разширят границите на възможностите на това, което съвременната технология може да предложи, за да заснемат “Заветът” в духа на TRON. Резултатът е сложна смесица от техники и син екран за триизмерните камери, които Козински и екипът му споиха за филма. Той обяснява: “Опирам се по-скоро на усета си, отколкото на опита, но с доста от технологиите, които използваме, съм се сблъсквал по малко в рекламите. Обаче сега за първи път ги използвам едновременно и в такъв мащаб.”

Според Бейли обаче движещата сила си остава сюжетът

“Задвижихме всяка революционна технология в нейния ултрамодерен вид, но за мен не става дума за ефектите в името на ефектите, а за историята и как няколкото изненади в сюжета ни позволяват да пишем по съвършено нов начин. Мисля, че ние ще сме първите, които ще покажат актьор да усмирява себе си в две различни поколения. Надявам се да изненадаме зрителите не само с възгласите “Леле, страхотно е, какви ефекти само!”, но и с “Я, това не го предвидих!”.

Освен технологичните сложности, TRON: Заветът е продуциран и на 3D. Както коментира Бейли: “3D определено е техническо предизвикателство, камерите са по-големи и по-тежки и има доста допълнителни променливи, които трябва да включите в сметката, така че това без съмнение забавя самия процес. Но аз смятам, че основната причина да се ходи на кино е, защото това преживяване не можеш да го пресъздадеш на айфона си или на лаптопа, или вкъщи.”

“За мен е важно, че това ще е истински триизмерен филм”,

казва Козински. “Има толкова много филми, които просто са конвертирани от 2D на 3D. Но средата, която ние създадохме – самият факт, че се опитваме да постигнем атмосферата и дългите алеи в далечна перспектива – за нас е невъзможно да ги направим по друг начин, освен да ги заснемем с истински триизмерни камери.”
И продължава: “Снимането на 3D изисква много повече работа, визуалните ефекти се приключват на 3D, което също е предизвикателство. А да създадеш разделена визия за двете очи, добавя още повече работа.” За снимките на TRON: Заветът на 3D създателите са наели камера от най-ново поколение, създадена специално за тях, и са използвали 3D техника, която е комбинация от технологии – напълно дигитално улавяне на движението на героя и система за игра пред камера.
Актьорският състав на TRON: Заветът

Създателите на филма търсеха актьори, които да вдъхнат живот на визията на TRON: Заветът - без значение дали ще играят “потребители” или “програми”. Първата задача е била да се привлече Джеф Бриджис да се върне в ролята на Кевин Флин – гениалният производител на играта, и да изиграе и по-младата си версия – Клу. Бриджис, който спечели “Оскар” за главна мъжка роля в “Лудо сърце”, нямаше нужда от убеждаване.

“Режисьорът Джо Козински ми представи идеята,” разказва кино иконата. “Трябва да отдадем дължимото и на Disney, затова че са забелязали потенциала му. Той е толкова спокоен и уверен човек. Джо чудесно представи историята, накъде ще поеме и това ме заинтригува. После ми показа какво е заснел и така видях с какви технологии разполага. Може да се каже, че причината да се съглася сега е същата, която ме спечели и първия път – революционната технология – и тогава, и днес. Пък и този начин на снимане е напълно нов за мен.”

Следващата стъпка бе да се открие актьор

за ролята на сина на Кевин Флин – Сам, който да изглежда реалистично до Джеф Бриджис. Стотици изпълнени с надежда младежи се явиха на кастинг, но накрая бе избран младият актьор Гарет Хедлънд (“Friday Night Lights”, “Четирима братя”).

Хедлънд е почитател на Джеф Бриджис и винаги е имал чувството, че някой ден ще работи със своя идол. Възможността да играе екранния син на героя на Бриджис е била “много реално преживяване за мен”, по думите на Хедлънд.

На него му се наложи да тренира каране на мотоциклет, ръкопашен бой, ходене по въже, капоейра и паркур, за да се подготви за ролята на спортиста Сам. Но Бриджис пое Хедлънд под крилото си и помогна на младия актьор за изискванията за наситения с ефекти филм. Хедлънд коментира: “Винаги съм го възприемал като бащата мечта за всяко дете, защото той е едновременно игрив и изключително мъдър човек.”

Оливия Уайлд („Д-р Хаус”) играе Куора – умел воин,

довереница на Кевин Флин. Уайлд досега не е има толкова физически натоварена роля, но се впусна в тренировките, които двамата с Хедлънд трябвало да минат в подготовка за ролите си. “Не бях се снимала във филм с толкова физически изисквания, а се оказа, че е по-натоварен, отколкото очаквах, което е страхотно. За наш късмет попаднахме на чудесен екип треньори”, казва актрисата.

Уайлд с удоволствие изигра силната и избухлива Куора. “Фантастично е да играеш много силна и способна жена в един считан за мъжкоцентричен филм. Героинята ми е много важна част от сюжета и е женска роля каквато не съм срещала досега.”

Тя добавя: “Наистина смятам, че филмът ще се хареса и на женската публика. И се надявам момичетата да искат да се маскират като Куора на Хелоуин. Искам да я приемат като героиня, с която да се отъждествяват, но и да ги вдъхновява да бъдат силни.”

Майкъл Шийн изобщо не се нуждае от представяне,

когато става дума за света на ефектите в киното, особено след като изигра Луциан в трилогията “Подземен свят”. В TRON: Заветът Шийн играе Кастор, натруфения собственик на клуб.

Тъй като Кастор се движи между светлината и тъмнината, Шийн смята, че му се предоставя интересна възможност. “Аз съм програма. Не съм точно личност. Но тъй като в дигиталния свят на Мрежата всички програми са персонализирани, е много любопитно да се узнае що за програма е той. Героят ми се подвизава още от самото начало, или поне той така твърди, така че ми се наложи да го представя според историята на света на TRON.”

Във филма участват още Брус Бокслайтнър (“Герои” и “Вавилон 5”), който се завръща като Алън Брадли от оригинала, Джеймс Фрейн (“Истинска кръв” и “Династията на Тюдорите”) като оръженосеца на Клу и Бо Гарет (“Престъпни намерения” и “Антураж”) като водача на Сирените.