Мария Силвестър: Експериментирането е начинът да откриеш различни части от себе си

От февруари водещата на „Бригада Нов дом“ Мария Силвестър играе и психолог в криминалния трилър „Алфа“, който зрителите вече могат да гледат всяка неделя от 21:00 ч. по bTV Action. Пред сп. DIVA тя споделя за тези и за останалите роли в живота си

Реклама

От февруари водещата на „Бригада Нов дом“ Мария Силвестър играе и психолог в криминалния трилър „Алфа“, който зрителите вече могат да гледат всяка неделя от 21:00 ч. по bTV Action. Пред сп. DIVA тя споделя за тези и за останалите роли в живота си.

Поводът за срещата ни е завръщането на „Бригада Нов дом” и участието в сериала „Алфа”, в който влизаш в ролята на психоложката Жана Балканска. Преди години записваш специалност психология във Велико Търново, но не завършваш заради един баир...

Един баир, една бременност и един бивш съпруг (смее се). Съвпаднаха няколко пречки, но после животът така се случи, че започнах една чисто практическа психологическа работа и една лична психотерапия, без да го осъзнавам. Репортажите ми от улицата за „Тройка по никое време” и „Шоуто на Азис”, в които изнамирах едни особени и интересни за мен, но неприсъстващи в ефира по ред причини герои, бяха мой психологически експеримент. Не беше самоцелно – тези типажи ми бяха просто  по-интересни от обичайните герои.

 

Какво откри в този експеримент?

За мен беше паралелен процес – от една страна виждах реакциите на хората, успявах бързо да създам комуникация и контакт с тях, което е предизвикателно. От друга страна наблюдавах себе си – как сама реагирам на тях и защо. Тогава не знаех, че се изследвам по този начин, но подсъзнателно усещах, че това е вътрешен процес, който има своята причина. И бях убедена, че някой ден ще я открия.

Търсила си...

Себе си, начина си на изразяване, мястото си в телевизията. И във всичко това ми беше важно да покажа мнението на хората – не тези, обичайните, които гледаме в новините, а онези, които никой не иска. Обществото ни трябва да ги чуе, те не са невидими, а са част от него.

Звучиш като здраво стъпила в ролята на психолог в „Алфа” – първа драматична в кариерата ти.

Сериалът е драматичен, криминален, има екшън – различен е от това, което съм правила. Притеснявах се как ще се представя, всички са професионални актьори. После се замислих, че все пак аз от години работя пред камера и се предизвиках. Обичам да правя различни неща, това е начинът да откриеш различни части от себе си – експеримент.

Ролята е на криминален психолог – Жана, която помага за насочването на кадрите в системата на МВР. Предложението отново се оказа много близко до моите търсения – вътрешния свят на човека. Екипът също много ме привлече – режисьорът Димитър Коцев - Шошо, колегите в актьорския екип Стефан Вълдобрев и Димитър Андонов, операторът. Малко побърках Шошо на кастинга – пет пъти се наложи да изиграем една сцена на монолог, докато аз сама не бях доволна от изпълнението. Мисля, че това много забавляваше, защото сама се режисирах, докато той се смееше. Имам проблем да запаметя готови фрази, въпреки че мога да импровизирам 2 часа без текст. Но на мен всичко ми е позволено, нали не съм актриса (смее се). Перфекционист съм и това да не се получи продукт, който да ми харесва, допълнително ме изнервяше. Но всичко се нареди, когато започнахме истинската работа.

Твоят приятел Илиян Шехада пише прекрасно представяне за теб в блога ти, наричайки те софийската Жана Д'арк.

Аз съм много скромна в това отношение и споделянето на този текст на Илиян и Симеон Марков публично беше предизвикателство пред притеснението и егото ми. Той е част от проекта ми МО, който представих миналата година в галерия „Структура”. В него са събрани архиви на уличните ми репортажи. Може би наистина моят образ, в който се хвърлям по улиците, търся точно тези различни хора, напомня на нещо като саможертва: цената, която съм платила в личния си живот с изборите, с това, че мъжете се притесняват да са с човек като мен... Метафорично може би приличам на софийската Жана Д'арк. И все пак смятам, че това е по-скоро начинът, по който ме вижда Илиян. Използвах го, за да провокирам мислещите хора да излязат на светло и да кажат какво мислят. Голямата ми цел е именно тази – да се събуди критичното мислене, критичното писане, критичното изразяване. Тази цел е и продължението.

Цялото интервю с Мария Силвестър прочетете в новия брой на сп. DIVA

Последни

Реклама