Валентина Каролева: Снимахме „Алфа“, както се снима за кино

Валентина Каролева е актрисата, която зрителите ще опознаят в ролята на Рая Макавеева в новия криминален сериал на bTV – „Алфа“. В специално интервю за „АРТпортал“ Валентина разказва за професионалния си път до момента и работата по „Алфа“, чиято премиера е на 25 февруари.

Реклама

Последният ти проект е сериалът на bTV „Алфа“. Как те избраха за ролята?

Беше много спонтанно. Бях в Англия и точно бях взела едно кардинално решение за моята професия – да си сменя агента. В този момент Юлиан Костов, който ми е приятел, ми предложи да се включа в неговата агенция в Лондон. Нямах какво да губя и се съгласих. И един ден ми звънна по телефона с предложение за кастинг за сериал в България. Прати ми сцените и аз се заснех, понеже нямаше как да отида на живо. Беше малко след Ковид, аз бях с двете си деца и в цялата лудница някак научих репликите, а те не бяха малко, честно казано. Едната сцена я записах веднъж, другата два пъти, понеже нямах много време и го пратих. След това ме викнаха на втори кастинг на живо. Там се запознах с режисьора – Шошо Коцев. Дадох всичко от себе си, но не знаех какво ще се случи. Мисля, че на същия или на следващият ден ми звъннаха да ми кажат, че ролята е моя.

Героинята ти се казва Рая Макавеева. Какво можеш да ни издадеш за нея?

Често казано, още когато за първи път прочетох повече за Рая, тя много ми приличаше на мен от преди да се оженя и да имам деца. Тя е много активна, спортистка е. Обича да е прецизна и подредена. Иска всичко да ѝ се случва бързо. А аз бях точно такава преди. Намерих доста неща от предишната Валя в Рая. Амбициозна е и обича да постига целите си. Никога не взема грешни завои, върви направо и се опитва да е борбена и целеустремена.

Сериалът е криминален трилър. Какви бяха спецификите на снимането точно на такъв жанр?

Интересното за снимките на “Алфа” е, че екипът бе решил да го заснемат като филм, като кино. Оператор е Александър Станишев, който е един от най-добрите в тази професия. Камерата беше много жива, като част от героите. На мен това много ми хареса. Даже има моменти, които не сме заснели, точно както е било планирано първоначално, но камерата толкова много заживя с нас, че действахме по това, което усещахме. Имахме и дни, в които снимахме с две камери по едно и също време, което се прави супер рядко в българските сериали. Снимахме както се снима за кино. Мисля, че именно заради начинът, по който е заснет сериала всичко изглежда още по-интересно и вглъбяващо, и се надявам зрителите да усетят това и да го харесат.

Освен това, още нещо, което не се прави в българските сериали, но ние го правехме - са репетициите на маса. Искахме правилно да проследим историите и ни беше важно да знаем какво се случва с всеки по всяко едно време. Това със сигурност ни помогна много в ограждане на образите, а вярвам и за крайния резултат. Гледайте “Алфа” от февруари в ефира на bTV.

Как се сработихте с екипа?

Аз не познавах никого, освен Стефан Вълдобрев, с когото сме работили заедно – той има малка роля в „Доза щастие“. Не знаех кои са другите трима актьори, с които играем студентите на героя на Стефан, който е наш професор. И ми беше интересно да се запозная с тях, защото ще снимаме толкова време заедно и исках да бъдем истински екип, не просто да се правим, че сме. Смея да твърдя, че се сприятелихме – особено с Виолина Доцева, която е другата студентка. В сериала двете героини си съперничат, но в живота сме изключително близки.

Какво мислиш за сериалите, които се правят в момента в България?

Аз съм много оптимистично настроена. За съжаление не съм гледала много, защото нямам българска телевизия тук. Но когато се прибирам в България си пускам каквото върви в момента и много ми харесват. Смятам, че нивото доста се е вдигнало от това, което е било. Много интересни истории се разказват.

Цялото интервю четете в тук.

 

Тагове: алфа

Последни

Реклама