Как е създаден сериалът „Приключенията на Мерлин”

Реклама

Легендата за крал Артур запленява създателите на филми години наред и е вдъхновила десетки кино и ТВ продукции. Затова, когато продуцентите Джулиън Мърфи и Джони Капс решават да преразкажат легендата, те избират съвсем друга гледна точка. Последната версия преди настоящия сериал е със Сам Нийл в ролята на Мерлин, заснета преди около 10 години.
„Не искахме история, която да пресъздава XV век и крал Артур с рицарите на кръглата маса. Търсехме начин да превърнем легендата в истинско забавление за цялото семейство – да поставим миналото в измислен свят, като света на Нарния, Хари Потър и Властелина", казва Мърфи.
"Искахме да преобърнем очакванията на зрителите - Камелот да е мястото, където магията е забранена, а Мерлин, вместо стар, мъдър магьосник, е младият прислужник на принца, принуден да крие способностите си. Артур също не е героичният крал от легендата, а млад мъж, който обича да се забавлява, въпреки че не може да скрие кралската си кръв," пояснява Капс.
Въпреки всичко сериалът запазва цялостния дух на легендата за крал Артур. Екипът работи цяла година преди да покаже сценария на BBC. След това всеки детайл трябва да бъде изработен. А кастингът прилича на самостоятелна продукция – стотици актьори са прослушани за ролите, особено на младите герои.

Най-важен е изборът на Колин Морган за ролята на Мерлин. „Мерлин трябва да бъде интелигентен, чаровен и с чувство за хумор. В сериалът има доста хумор и той се дължи именно на Мерлин”, казва Капс.
Най-труден се оказва изборът на Камелот. Екипът обикаля замъци из цяла Европа, за да открие този с точната атмосфера и вид. Изборът пада върху изключителния замък Шато дьо Пиерфон – френски национален паметник, в който, за щастие, снимачният екип получава разрешение да направи всичко необходимо за продукцията.

"Наясто сме, че сериалът ще бъде гледан под лупа. Онези, които обичат легендата, ще бъдат ужасени от младостта на Мерлин и Артур. Но това е една прекрасна епична история за цялото семейство. Имаме драматична история, имаме битки, говорещ дракон, но зрителите ще открият и чисто човешки истории и емоции. Вярваме, че сериалът ще се хареса на майките и бащите, братята и сестрите, както и на децата, защото в него има от всичко," казва Капс.