Колин Морган (Мерлин)

Реклама

Няма да сгрешите, ако помислите, че Колин Морган е роден да изиграе ролята на най-известния магьосник в света. Той се подготвя за нея още от тригодишна възраст.
"Дори когато бях съвсем малък, исках да участвам в шоупрограми. Много бях запален и от магията, постоянно се опитвах да правя фокуси", споделя 23-годишният актьор, израснал в Северна Ирландия. Той има държавна диплома по актьорско майсторство от белфасткия институт за средно и висше образование, а през 2007 г. завършва престижната кралска шотландска академия за музикално и драматично изкуство.

Не е изненадващо, че Колин веднага приема предложението да изиграе младия Мерлин.
В по-голямата част от сериала героят се стреми да скрие магическите си сили, въпреки че ги използва, за да се справя с различни ситуации.
Актьорът признава, че има прилики между него и Мерлин, които са по-дълбоки от интереса му към магиите. "Характерът на Мерлин е доста близък до моя - обяснява той. – Много се ентусиазирам и паля за различни неща и Мерлин е същият. Той се впуска във всяко предизвикателство, с което се сблъска и винаги дава всичко от себе си. Освен това се старая винаги да гледам на нещата откъм светлата им страна, както и Мерлин. В същото време съм сериозен, когато трябва, също като Мерлин, когато започне да се прави на герой”.

Другото общо между двамата е вроденото любопитство. Благодарение на това Морган прави много обстойно проучване на Мерлин, въпреки съмненията за съществуването му.
"Няма почти нищо написано за детството му. Открих съвсем малко за това, че е израснал без баща и е бил тормозен и преследван заради това. Попаднах и на информация, че той е считал баща си за демон. Едно от най-странните неща, които съм чел за него е, че Шекспир е знаел къде е гробницата на Мерлин и е убит заради тази тайна”, разказва Морган.

Сред информацията, която актьорът открива, има и полезна за ролята му. Младият Мерлин е бил изключително интелигентен, станал е силен без да прибягва до насилите, дори не е можел да използва меч.

Колин смята, че легендата за крал Артур и магьосника му е запленила толкова много хора заради две отновни неща – заради това, че историята е много добра и заради това, че е мистериозна – средновековието е обградено с тайни и фактите трудно може да се разграничат от измислиците.
"Най-доброто в сериала е, че не представя познатата версия на Мерлин като старец с дълга брада. Зрителите ще видят част от живота на магьосника, която е непозната за тях”.

Има нещо фантастично и около живота на Колин Морган през последните няколко години. Роден и израснал в Северна Ирландия, той произхожда от семейство без никакви връзки с актьорската професия. Майка му е медицинска сестра, а баща му – художник и декоратор. Но малкият Колин има вроден инстинкт към сценичната изява. След като завършва образованието си, той решавада отиде на прослушване за театрална роля. Одобряват го и той признава, че това е било най-доброто решение, което някога е взимал. След това всичко започва да се случва много бързо. Получава още две театрани роли, както и участия в ТВ продукции – „Шоуто на Катрин Тейт” и „Доктор Кой”. Със снимките на „Приключенията на Мерлин” е ангажиран цели 6 месеца.
„Едно от най-важните неща, които не трябвада забравяме, е откъде тръгваме и да бъдем благодарни. Нито за секунда не приемам нещо за дадено. Това е добър начин да започнеш деня си," казва той.