Бойко Кръстанов

Бойко Кръстанов влиза в ролята на Гомес

Реклама

Бойко Кръстанов е роден през 1987 г. в София. Започва професионалното си театрално обучение в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2006 г., специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Здравко Митков. 4 години по-късно завършва Академията с дипломните представления „Заминавам“ и „Рент“.

През 2010 г. е поканен от Маргарита Младенова да изиграе Автолик в Шекспировата „Зимна приказка“ в Театрална работилница СФУМАТО, а по-късно същата година дебютира и на голямата сцена на Народен театър „Иван Вазов“ с ролята на Луис Айрънсън в „Ангели в Америка“ на Тони Кушнър. През 2011 г. става част от трупата на Младежки театър „Николай Бинев“, където в следващите няколко години участва в редица представления – „Смъртта и дяволът“, „Любов и пари“, „Летище“, „Господин Балкански“ и „Господин Пунтила и неговият слуга Мати“.

В същото време продължава да се изявява и на сцената на СФУМАТО, където през 2012 г. участва в представлението „Медея – майка ми“, а след това и в „Самолетът закъснява“. През 2013 изиграва главната роля на Гичо в сценичната версия на високо оценявания от публика и критика роман на Милен Русков „Възвишение“, реализирана от Драматичен театър Пловдив. За превъплъщението си в образа на колоритния възрожденец, Бойко получава „АСКЕЕР“ за изгряваща звезда през 2014 г. - награда, за която е номиниран и 3 години по-рано за ролята на Автолик в „Зимна приказка“.

Дебютът му в киното идва през 2010 г. с ролята на Спейса в пълнометражния филм „Лов на дребни хищници“. През същата година Бойко започва участието си в популярния сериал „Стъклен дом“. Следва участие в сериала „Под прикритие“. През 2014 започва снимки в Дъблин на сериала “Red Rock”, в който изиграва хърватския полицай Адриан Кошош. През същата година си партнира с Ейдриън Броуди и Салма Хайек в американската продукция „Septembers of Shiraz”, снимана в България.

След завръщането си в България, Бойко става част от трупата на Малък градски театър "Зад канала". Следват роли в "Ромул Велики", "Пияните" и "Празникът", а за "Петел" в Младежки театър "Николай Бинев", Бойко е номиниран за награда "ИКАР" за главна мъжка роля 2019 г.