Явор Бахаров

Явор Бахаров влиза в ролята на Никола

Реклама

Роден е в София на 12 юли 1985 г. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2009 г. в класа на професор Пламен Марков и Ивайло Христов.

Участва в постановките „Пухеният“ и „Самотният Запад“. Играе и Рафе Клинче в „Железният светилник“ (режисьор Асен Шопов) постановка, играеща се и досега от 2011г . Владимир Ленски в „Евгений Онегин“, Флоризел в “Зимна приказка” , Бернардо в “Завръщане във Витенберг”, Чудомир в “Полите на Витоша”, Ромео в „Ромео и Жулиета“ (режисьор Николай Ламбрев) и Стопаджията в „Злият принц“ (режисьор Георги Тенев), Порик в “Лейтенантът от Инишмор “- Мартин Макдона. Играе ролята на Кугър Глас в спектакъла на Театър 199 „Най-бързият часовник във Вселената“ от Филип Ридли, режисьор – Стайко Мурджев. Последните му роли в театъра са Исус в “Януари” на Й.Радичков в ДТ “Хасково”, Абат дьо Кулмие в “Маркиз дьо Сад” по пиесата “Пера” Театър на Българската армия.

Прочува се с ролята на Хари в българския сериал „Стъклен дом“. Последвани от пълнометражните филми “Тилт”, “Цахес”, “Недадените”, ”All the Devil’s Man”. През 2013 г. участва в американския филм “I Spit On Your Grave”. През 2014 г. играе Бардем/Месут в четвърти сезон на „Под прикритие“. През 2011 печели “Златна Роза” в категорията „Най-добра мъжка роля“ за филма “Тилт” . През 2011 е номиниран за Аскеер в категория за изгряваща звезда за ролята на Флоризел в “Зимна Приказка”. През 2019г. се снима в „Диви и щастливи“.

През 2018 г. Явор Бахаров печели „Икар за най-добър поддържащ актьор“ за ролята му в спектакъла „Редки тъпанари“ по филма „Неизвестни извършители“ от Марио Моничели, адаптиран от Теди Москов и Симон Шварц.