България – майка и мащеха за родните лекари

За последната година медиците, напуснали страната ни, са точно колкото дипломиралите се

Реклама

За последната година броят на лекарите, напуснали България, е колкото броят на дипломиралите се. Недостиг на специалисти вече има дори в големите болници в София.

Доктор Даниела Петрова е един от младите лекари, избрали, засега, да останат в България. Завършва медицина преди три години. В момента специализира неврология и е изправена пред доста предизвикателства.

"Не мога да кажа, че съм разочарована от това, че съм лекар, а, че съм разочарована от това, че в нашата страна, за съжаление, лекарската професия вече не е сред уважаваните и става така, че да си лекар е малко мръсна дума. Това ме разочарова”, признава специализантът по бъбречни болести.

В България шест университета подготвят студенти за бъдещи лекари. Миналата година своите дипломи по медицина получиха 600 висши. Повечето от тях избират да продължат кариерата си в чужбина.

"Завършихме 190 човека. Поне половината от колегите ми вече са навън. За съжаление, в България възможностите за реализация пред завършващите са страшно малко. Малко са директорите на болници, които назначават млади лекари без специалност”, обяснява д-р Даниела Петрова.

Срещу това стои възможността да отидеш навън, където подписваш договор с дадена болница и не само работиш, но и специализираш, а стартовата заплата е 3 000 евро.

Само заплащането ли е причина младите лекари да напускат България?! Отговорът потърсиха Кристина Баксанова и операторът Борис Пинтев в предаването bTV Репортерите, което можете да видите тази вечер в 19:30 часа.

Последни

Реклама