Изгубеното имане на Тракия

Филмът разказва за наследниците на бежанците от Одринска и Беломорска Тракия, 99 години след като дедите им са прогонени от домовете си през 1913 г.

Реклама

Филмът в две части на Теодора Енчева "Изгубеното имане на Тракия", който ще се излъчи на 22 и 23 септември в bTV Репортерите. Репортерът и операторът Павел Баев ще разкажат за наследниците на бежанците от Одринска и Беломорска Тракия, 99 години след като дедите им са прогонени от домовете си през 1913 г. По време на двете Балкански войни (1912-1913г.) над 300 хиляди наши сънародници от югоизточната част на Балканския полуостров загубват завинаги родното си място. Българските историци вече наричат геноцид трагедията на тракийските бежанци. Погромът ги застига на полето, по жътва. По същото време, 99 години по-късно, екипът на bTV тръгна по следите на техните загуби и скърби, като посети българските християнски селища в Гърция и Турция и възкреси спомените на обезкървените и разпокъсани семейства.

Героите във филма "Изгубеното имане на Тракия” ще разкажат как редовната турска войска изпълнява заповедта на Високата порта да прочисти Тракия от българите, защо майки оставят децата си в гората, защо баща на четири деца се самоубива и къде богатите и работливи тракийци крият тенекиите си със злато. Този уикенд от 19:30 часа по bTV ще видим покъртителните истории, които поразително си приличат и дават отговор на въпроси, които вълнуват и днес - кое е по-скъпо за българина – парите или децата, честта или живота.

Последни

Реклама