Как е източван Националният осигурителен институт

Разследващите от Криминалната полиция са стигнали до 120 фирми лъгали с болнични и майчинство

Реклама

В продължение на около две години 120 фирми са източвали пари от Националния осигурителен институт с болнични и майчинство. До тази цифра са стигнали разследващите от Криминалната полиция. Те започнаха проверка в началото на годината, след сигнал на НОИ.

В къща на столичния булевард "Константин Величков" би трябвало да има офис. Проверка показа, че собственик на фирмите, които уж са там е Божидар Костов. Той обаче е безработен наркоман. Живее във Факултета.

Справка в ДАКСИ обаче показва, че той е собственик на девет фирми. Те не съществуват реално, но пък имат болни работници. Всичките, осигурявани по документи на максимален доход от 1 800 до 2 000 лева. Костов е получил пари на ръка за всяка една от фирмите, които е поел.

В случаите, които разследват от Криминална полиция, стигат до работниците, назначавани в подобни структури. По правило, на документи те винаги са болни.

"Те от своя страна заявиха, че не са били болни. Не са посещавали медицинските заведения. Попитахме ги дали знаят, че са назначени като служители във въпросните фирми. Казаха, че не знаят”, разказва оперативен работник.

Практиката в НОИ показва, че в България има фирми, наели само бременни. Проверката е показала, че бременните монтьорки никога не са завъртали и един болт. Автосервизът, който посети екипът ни съществува само на документи и никога не е отварял врати. До една, обаче жените са били осигурявани на максимален размер от 2 000 лева.

Последни

Реклама