Когато страхът подчини ежедневието ти

Сто и петдесет хиляди души у нас страдат от тревожност и депресия

Реклама

Сто и петдесет хиляди души у нас страдат от тревожност и депресия. Какво се случва в живота на човек, когато страхът подчини ежедневието му? В съботното издание на bTV Репортерите Кристина Владимирова разказва историята на един мъж, който страда от монофобия - страх да остане сам.

"Станаха 12 години. Общо взето целият ми по-такъв съзнателен живот. При мен лично се получи след един купон. Пиене, трева - такива неща. И ми стана супер зле. Помислих си, че умирам. Стана ми адски зле, всичко ми притъмня. Почна да ми се вие свят страшно, да ми бие сърцето много.

Така се започна. След известно време пак такъв пристъп и постепенно така. Аз мислех, че имам проблеми със сърцето, правих хиляди изследвания. В крайна сметка, казаха, че имам паническо разстройство и ме пратиха на психиатър”, разказа младият мъж.  

Изведнъж целият му живот започва да се диктува от най-големия му страх. Страхът, че може да стане нещо с него и няма да има кой да му помогне. Опитва се да води "нормален начин на живот" - работи, среща се с приятели, спортува. Но само в града, в който живее.

"Трябва да имаш някой много близък, на който да се обадиш във всеки един момент, че ти е зле или, че, ако стане нещо, ще може да реагира, да е запознат с това какво ти е. Не мога да пътувам в чужбина, или някъде надалеч, защото ми става зле. Да не говорим за самолети и т.н”.

Още в началото започва да търси помощ. За 12 години сменя осем лекари.

"Пътят ми през докторите основно беше хапчета. Един изписва едни, пиеш ги известно време, чувстваш се добре, или не, отиваш при следващия, защото не мислиш, че има ефект. Той ти изписва пък някакви други. Общо взето, през повечето време вземам някакви лекарства. Вземал съм доста видове. На психотерапия също съм ходил, ама съм спирал, защото не съм виждал смисъл в цялата работа. Ефект, всъщност, според мен – няма”, признава той.

Какво се случва в живота на тези хора? И какъв е пътят към "нормалния живот", гледайте в предаването bTV Репортерите, веднага след централната емисия новини.

Последни

Реклама