Защо младите лекари напускат България?

Репортер: Кристина Баксанова Оператор: Борис Пинтев Монтаж: Адриана Алексиева

Реклама

Защо младите лекари напускат България? Това е темата на bTV Репортерите тази неделя, 16 октомври. Кристина Баксанова и операторът Борис Пинтев търсят причините защо все повече доктори предпочитат специализация и работа зад граница.

През миналата година над 500 доктори са заминали в чужбина. Броят им е почти толкова, колкото е и броят на завършилите специалност "Медицина” през 2010 г. По данни на Българския лекарски съюз от началото на годината над 400 медици са напуснали страната и в много болници и цели региони вече има недостиг на специалисти.

Пред камерата на bTV един от избралите на продължи да лекува зад граница коментира до какво води недостигът на средства в здравната система, разкрива корупционни практики в болниците и случаи на изнудване на пациенти.

Млади специализанти разказват за предизвикателствата, които трябва да преодоляват, за да получат специалност, как им пречат бюрократичните неуредици и защо искат да се промени системата на специализация у нас.

Зрителите ще видят и един от малкото млади лекари с успешна кариера навън, който решава да се върне в страната и да лекува български пациенти.

Задава ли се криза на лекари и кой ще ни лекува? Отговорите в неделя от 19:30 ч. в bTV Репортерите.

Последни

Реклама