Какви са тайните рецепти за здраве на „желязната” Нешка Робева

Тази неделя „Духът на здравето” ще ви запознае с предимствата на физическата активност при хората с диабет

Реклама

Тази неделя „Духът на здравето” ще ви запознае с предимствата на физическата активност при хората с диабет, ще дискутира проблемите с инсулиновите помпи в България и ще разкрие какви са тайните рецепти за здраве на „желязната” Нешка Робева.

Д-р Веселка Генадиева ще коментира, защо физическата активност е особено важна, какви са ползите от нея и как протича здравословната тренировъчна програма при хора с диабет.

Приблизителният брой на децата диабетици у нас е между 1500 и 2000. Шестмесечно проучване, осъществено в детския амбулаторен ендокринологичен кабинет към Университетската специализирана болница за активно лечение по детски болести в София показва, че средните нива на гликирания хемоглобин при консултираните деца е 9%, а само 15-20%  са с отличен контрол на заболяването. Част от децата са с добър или задоволителен контрол, но има немалко, при които нивата на гликирания хемоглобин са около 13-14%, което е повече от тревожен факт.

За напрежението с инсулиновите помпи, какво е да имаш дете с диабет и докога българските пациенти ще бъдат лишавани от предимствата на тази терапия – разговор с продължение с доц. Мая Константинова, национален консултант към Министерство на Здравеопазването по детска ендокринология и болести на обмяната.

Първата инсулинова помпа е създадена в края на 70-те години, с идеята да наподбява максимално нормалното освобождаване на инсулин от панкреаса. Независимо от степента на реимбурсация във всички страни с изключение на нашата, лечението на заболелите от диабет под 6-годишна възраст, с помпа е задължително. Към момента диабетът във всичките му форми е нелечим, но при добро поведение и адекватно лечение нормалният живот за пациентите, включително без усложнения, е напълно възможен.

„Желязната лейди” на художествената гимнастика – Нешка Робева – специален гост в „Духът на здравето”. С великата треньорка разговаряме за силата на духа, признатите грешки и личните й рецепти за здраве.